2012627225632_8396Η αντικατάσταση των κουφωμάτων αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανακαίνισης του κτιρίου. Από τα παλιά ή τα μη θερμομονωτικά κουφώματα έχουμε μεγάλες απώλειες ενέργειας. Το καλοκαίρι ποσά θερμότητας μεταφέρονται προς το κτίριο, ενώ τον χειμώνα ποσά θερμότητας μεταφέρονται έξω από το κτίριο, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Τα ενεργειακά κουφώματα εκτός από την μεγάλη συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας, επιπλέον μειώνουν στο ελάχιστο τον ακούσιο αερισμό, ενώ επιτρέπουν τον ασφαλή και εκούσιο αερισμό χάρη στους μηχανισμούς τους.

Η αντικατάσταση τους στο κτίριο προκύπτει ότι χρειάζεται επέμβαση έτσι ώστε το κτίριο να μετατραπεί σε Κτίριο Χαμηλής Ενεργειακής Κατανάλωσης και στην Αναβάθμιση Κατάταξης της Μονάδας.

Οι λόγοι που επιβάλλουν σήμερα την αντικατάσταση των κουφωμάτων είναι:

Τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου παρουσιάζουν υψηλή μηχανική αντοχή με την χρήση της θερμοδιακοπής, έχει ελαττωθεί κατά πολύ ο συντελεστής θερμοπερατότητας U, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στην χώρα μας.

Η Θερμοδιακοπη είναι η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, ενός υλικού που είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Αποτελείται από πολυαμίδιο, ένα πολύ ανθεκτικό υλικό σε αντίθεση με το αλουμίνιο, το οποίο εκτός από την πολύ μικρή αγωγιμότητα διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη στιβαρότητα και ανθεκτικότητα των κουφωμάτων. Οι θερμομονωτικές ιδιότητες ενός κουφώματος καθορίζονται τόσο από την ικανότητά του να εμποδίζει το πέρασμα ζεστού ή κρύου αέρα μέσω των αρθρώσεών του (ιδιότητα που αναφέρεται στην αεροστεγανότητα – αεροπερατότητα), όσο και από την ικανότητά του να εμποδίζει την διάδοση της θερμότητας μέσω των ίδιων των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένο.

Τα κουφώματα αυτά, χαρακτηρίζονται Ενεργειακά Κουφώματα!

Επίσης τα περιμετρικά ελαστικά, σε συνάρτηση με διπλές υαλώσεις, ενεργειακής απόδοσης  έχουν τη δυνατότητα να εμποδίζουν  εκτός από τη μεταφορά του ήχου  και τη μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό της  και το αντίστροφο. Έτσι  η βελτίωση του εσωτερικού περιβάλλοντος είναι εντυπωσιακή σε κάθε εποχή, εξαφανίζοντας το χειμώνα τα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών στα παράθυρα και μειώνοντας την υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι.

Τα κουφώματα συνήθως καταλαμβάνουν περίπου το 10-20% της επιφάνειας του κελύφους και με τον τρόπο αυτό η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με τα νέα θερμομονωτικά κουφώματα οδηγούν στην  εξοικονόμηση ενέργειας που ανέρχεται από 20 έως 25%.

Για να επιτυγχάνουμε τον σωστό στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης μιας ξενοδοχειακής μονάδας πρέπει να ληφθεί υπόψη :

-Η γεωγραφική θέση της μονάδας
-Το είδος κατασκευής
-Η διαμόρφωση και ο χρόνος κατασκευής του κτιρίου