Apple Aventura: Αυτό είναι το νέο κατάστημα της εταιρείας στο Μαϊάμι

Το Apple Aventura είναι εμπνευσμένο από την αρ ντεκό αρχιτεκτονική αυτής της πόλης.


Το Apple Aventura ολοκληρώθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners το κατάστημα της Apple στο Μαϊάμι, εμπνευσμένο από την αρ ντεκό αρχιτεκτονική της πόλης.

Σχεδιασμένο με στενή συνεργασία με την ομάδα ντιζάιν της εταιρείας, της οποίας ηγείται ο Σερ Τζόναθαν Άιβ -Τζόνι Άιβ, για τους πολλούς- φέρνει τον κόσμο κάτω από μια κυματοειδή θολωτή στέγη, η οποία σαφώς αναφέρεται στη ναυτική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του Μαϊάμι.

Βρίσκεται στη νέα πτέρυγα του mall «Aventura», δίπλα σε έναν πύργο με ελικοειδή κλίμακα που σχεδίασε ο Βέλγος καλλιτέχνης Κάρστεν Χέλερ.

«Αγαπάμε την τιμιότητα και καθαρότητα του τσιμέντου» δήλωσε ο επικεφαλής του Foster + Partners, Στέφαν Μπέλινγκ.

«Η γλώσσα και η υλικότητα στο «Apple Aventura» έχει ως πηγή έμπνευσης τις λευκές αρ ντεκό παραδόσεις και το κλίμα του Μαϊάμι, εκφράζοντας τον χώρο και την κουλτούρα του.

Είναι το πρώτο κατάστημα της εταιρείας με λευκό προκατασκευασμένο τσιμέντο ως κυρίαρχο δομικό υλικό και, επίσης, είναι συνέχεια της υλικότητας που εξερευνήσαμε στο Apple Park».

Apple Aventura

«Αυτό το κατάστημα είναι, για εμένα, πολύ «Μαϊάμι» – τα ιδιαίτερα δέντρα, το φως και η καινούργια στέγη» πρόσθεσε ο Τζόνι Άιβ, ο οποίος προσφάτως δήλωσε ότι φέτος αποχωρεί από την εταιρεία.

«Είναι, επίσης, πεμπτουσία της εταιρείας, παντρεύοντας το υπαίθριο λαϊφστάιλ με μια αίσθηση ελευθερίας που είναι εγγενής στον τρόπο που δουλεύουμε».

Ένας πυκνοφυτεμένος κήπος, με τραπέζια και καρέκλες από τικ, καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Πηγή: ethnos.gr

#Κατάστημα #Apple Aventura #Μαϊάμι #Κτίριο #Αρχιτεκτονική και Δόμηση

Παραδόθηκε το νέο κτίριο γραφείων της Adidas στην Γερμανία

Την Arena, το νέο κτίριο γραφείων και κέντρο υποδοχής της Adidas, ολοκλήρωσε μέσα στον χώρο Adidas World of Sports στο Χερτσογκενάουραχ της Γερμανίας το αρχιτεκτονικό γραφείο Behnisch Architecten.


Με ένα ισόρροπο παίγνιο μεταξύ διαφάνειας, τοπίου και μοντέρνας αρχιτεκτονικής σύλληψης, το γερμανικό γραφείο οικοδόμησε ένα εντυπωσιακό τοπόσημο μέσα στον χώρο του στρατηγείου της εταιρείας αθλητικών ειδών.

Τοπόσημο, το οποίο αποτελείται από έναν αφηρημένο όγκο στον οποίο στεγάζονται τρεις όροφοι γραφείων.

Επιπλέον, σε αυτόν τον γλυπτό «λόφο» φιλοξενείται και ο χώρος εισόδου στο κτίριο, μέρος του οποίου χώρου είναι ανοιχτό στο κοινό και οδηγεί σε ένα πελώριο φωτεινό αίθριο, κατάλληλο για ποικίλα events.

Πηγή: ered.gr

#Κτίριο #adidas # Γερμανία  #Αρχιτεκτονικη και Δόμηση

Ένα κτίριο ύμνος στη σημαία του Καζακστάν

Η σημαία του Καζακστάν έγινε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός κτιρίου στη πρωτεύουσα.


Οι αρχιτέκτονες του κτιρίου και η Omega Render έχουν οραματιστεί ένα κτίριο που εκτείνεται σε ένα ποτάμι στο Nursultan, πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Το κτίσμα θα έχει μια τρύπα στη μέση για να παραπέμπει στην εθνική σημαία.

Ο βασικός αρχιτέκτονες με βάση του το Rotterdam και το Omega Render δημιούργησαν ένα σχέδιο για τον μεγαλύτερο όμιλο ανάπτυξης BI του Ομίλου BI.

Ονομάζεται «Tower of the Sun» και είναι ένα από τα τρία σχέδια που ο σχεδιάστηκαν για την περιοχή στο Nursultan, την πόλη που ήταν γνωστή ως Astana.

Το κτίριο των 75.000 τετραγωνικών μέτρων προτείνεται σε μια τοποθεσία κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο Ak Orda στο κέντρο της πόλης. Θα κατασκευαστεί σε ολόκληρο τον ποταμό Ishim.

Το χαμηλότερο επίπεδο θα γίνει μια δημόσια γέφυρα πεζών και ποδηλατών. Μια μεγάλη τρύπα, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αντιπροσωπεύει τον ήλιο στη σημαία του Καζακστάν.

Η οπή θα κατασκευαστεί στο κέντρο του κτιρίου που θα έχει ύψος 121 μέτρα. «Το σχήμα του κτιρίου είχε ως έμπνευσή του την εθνική σημαία του Καζακστάν.

Μια εικόνα με ένα μπλε ορθογώνιο καμβά και έναν κίτρινο κύκλο στο κέντρο», δήλωσε ο Vladimir Konovalov ένας εκ των Αρχιτεκτόνων.

Η τρύπα στη μέση εξυπηρετεί ώστε να μη χαθεί η θέα προς το παλάτι μέσω της εθνικής οδού.

«Το κτίριο είναι στρατηγικά τοποθετημένο στη γραμμή προβολής μεταξύ της κύριας οδού και του παλατιού, οπότε κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο δεν αποκλείουμε τη θέα προς το Προεδρικό Μέγαρο», δήλωσε ο Konovalov στο Dezeen.

Πάνω από τη δημόσια γέφυρα, το κτίριο θα έχει ένα εμπορικό κέντρο δύο ορόφων, με πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία στα παραπάνω πατώματα.

Το κτίριο θα ολοκληρώνεται με μια δημόσια βεράντα στον τελευταίο όροφο, η οποία θα προσφέρει θέα σε όλη τη Nursultan. «Αποτελεί ελκυστικό κομμάτι στη πρωτεύουσά του Καζακστάν και παρέχει μια πολύ αναγκαία γέφυρα πεζών μεταξύ δύο σημαντικών πάρκων που βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές του ποταμού», πρόσθεσε ο Konovalov.

Οι αρχιτέκτονες και η Omega Render έχουν σχεδιάσει το κτίριο ώστε να έχουν «σχεδόν μηδέν απαιτήσεις ενέργειας».

Ως μέρος του σχεδίου, ο ποταμός που τρέχει κάτω από το κτίριο θα συμβάλει άμεσα μέσω της ροής του.

Η ροή του ποταμού θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η Astana μετονομάστηκε σε Nursultan τον Μάρτιο του 2019. Η πόλη φιλοξένησε μια παγκόσμια έκθεση το 2017.

Την εποχή εκείνη, ο αρχιτέκτονας φωτογράφος Paul Raftery αποθανάτισε μερικές από τις «τρελές πλευρές αρχιτεκτονικής» της πόλης.

Πηγή: Dezeen.com

#Nursultan #γέφυρα #εμπορικό_κέντρο #κτίριο

Clement Canopy: Δίδυμοι Πύργοι για ρεκόρ στην Σιγκαπούρη

Οι μεγαλύτεροι πύργοι κατασκευασμένοι από προκατασκευασμένα δομοστοιχεία βρίσκονται πλέον στη Σιγκαπούρη, με τους πύργους Clement Canopy να φτάνουν τα 140 μέτρα, ξεπερνώντας τον μέχρι πρότινος κάτοχο του ρεκόρ, τον πύργο George Street στο Κρόιντον της Αγγλίας, με ύψος 135 μέτρα.


Οι Clement Canopy πρόκειται για ένα έργο της Bouygues Bâtiment International, το οποίο αποτελείται από 1.899 προκατασκευασμένα τσιμεντένια δομοστοιχεία που συναρμολογήθηκαν επιτόπου.

Τα δομοστοιχεία κατασκευάστηκαν στη Μαλαισία, και στη συνέχεια ένα εργοστάσιο στη Σιγκαπούρη ανέλαβε να τα προσαρμόσει στη σχεδόν τελική τους μορφή, προτού μεταφερθούν στο σημείο της κατασκευής και συναρμολογηθούν.

Μεταξύ άλλων, προκατασκευασμένα ήταν τα αλουμινένια πλαίσια των παραθύρων, οι πόρτες, καθώς και οι σωλήνες νερού και αποχέτευσης και τα ηλεκτρικά κυκλώματα.

Οι τσιμεντένιοι σκελετοί των πύργων κατασκευάστηκαν, όπως και τα υπόλοιπα μέρη των κτιρίων, με την τοποθέτηση του ενός δομοστοιχείου πάνω στο άλλο, σε μία διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον, καθώς τα μπάζα στο σημείο περιορίστηκαν κατά 70%.

Μάλιστα, οι σχεδιαστές υποστηρίζουν πως τα projects με δομοστοιχεία θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο φιλικά στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας υλικά όπως το ξύλο, αντί του τσιμέντου.

Οι πύργοι Clement Canopy στεγάζουν 505 διαμερίσματα δύο, τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων, ενώ στη βάση του υπάρχει πισίνα

#Clement Canopy  #κτήρια #Σιγκαπούρη

Αρχιτέκτονες έφεραν τα πάνω κάτω – Έφτιαξαν εξοχικό με πισίνα για στέγη

Κι όμως, το αρχιτεκτονικό γραφείο Anti Reality αποφάσισε να κάνει κάτι εντελώς ασυνήθιστο και να δημιουργήσει μία εξοχική κατοικία που η πισίνα θα είναι στην οροφή του κτιρίου.


Φέρνοντας τα πάνω, κάτω, η εξοχική κατοικία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει μία πισίνα για στέγη, χωρίς αυτό όμως να την εμποδίζει στο να έχει πανοραμική θεά.

Το σπίτι έχει τριγωνικό σχήμα και ουσιαστικά αποτελείται από δύο βασικά μέρη,το καθιστικό και την πισίνα.

Από εκεί και πέρα οι χώροι μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με το γούστο του ιδιοκτήτη.

Μάλιστα οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν έναν κινούμενο τοίχο στο εσωτερικό της κατοικίας, βάση του οποίου διαμορφώνονται τα υπόλοιπα δωμάτια, δηλαδή η κουζίνα, το μπάνιο και η κρεβατοκάμαρα.

Βέβαια το «διαμάντι» του σπιτιού είναι η πισίνα, η οποία εκτός ότι είναι αρκετά μεγάλη, έχει και ένα ιδιαίτερο χρυσό σώμα που δένει τέλεια με την βραχώδη περιοχή στην οποία είναι χτισμένη η βίλα.

#αρχιτεκτονες #σπίτι #στέγη #πισινα

Το πιο ανατρεπτικό εργοστάσιο του κόσμου

Την ώρα που θεόρατοι ουρανοξύστες, φουτουριστικά μουσεία, ευφάνταστα ξενοδοχεία και μοναδικής αισθητικής κτίρια κλέβουν συνήθως τα φώτα της αρχιτεκτονικής δημοσιότητας, για το 2018 όλα τα φλας στράφηκαν σε κάτι ολότελα διαφορετικό.


Κάτι που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονιά που πέρασε και ανανέωσε δραστικά τον σχεδιασμό και τη φιλοσοφία μιας κτιριακής ομάδας που έμοιαζε να έχει αφεθεί στην πεπατημένη δεκαετιών.

Κι όμως, ακόμα κι αυτά μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα αισθητικό ρόλο στην πόλη, συμβάλλοντας στην ξεχωριστή ταυτότητά της. Φτάνει να θέλουν να τολμήσουν και να καινοτομήσουν, αλλά και να ενταχθούν αρμονικά μέσα στον αστικό ιστό, εκεί που άλλοτε εξοβελίζονταν στις παρυφές των πόλεων και ακόμα πιο μακριά.

Κάτι που θα φέρνει αναγκαστικά στη Δανία, μια χώρα γνωστή για πολλά πράγματα, αλλά όχι και το σκι της.

Η Δανία υποδέχτηκε λοιπόν φέτος ένα σωστό αρχιτεκτονικό στολίδι που δεν είναι πύργος, μουσείο, ξενοδοχείο ή εστιατόριο.

Τι είναι; Ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας! Ή, σωστότερα, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Το οποίο φιλοξενεί στη στέγη του και τη μεγαλύτερη τεχνητή πίστα σκι της Δανίας, φέρνοντας το σπορ στην καρδιά της πρωτεύουσας, που όσο να πεις έχει κι αυτό τη σημασία του.

Αν και δεν περιορίζεται εκεί κατά κανέναν τρόπο.

Γιατί αυτό που κάνει εξόχως μοναδική τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Amager Bakke είναι ο απίστευτος σχεδιασμός της, απόλυτα ταιριαστός για ένα «πράσινο» εργοστάσιο που με τεχνολογία αιχμής μετατρέπει τα απόβλητα σε καθαρή ενέργεια, συντελώντας στο όραμα της Κοπεγχάγης να γίνει η πρώτη πόλη του κόσμου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα ως το 2025.

Κι αυτό είναι το πλέον γενναίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας ταυτοχρόνως και ένα δεύτερο -και εξίσου σημαντικό- άλμα: την εγκατάλειψη των μονολιθικών βιομηχανικών αντιλήψεων και τη μετατροπή μιας δημόσιας κτιριακής δομής σε τουριστική ατραξιόν. Και, γιατί όχι, σύμβολο μιας πόλης.

Ένα εργοστάσιο τελείως διαφορετικό από τα άλλα.

Αν δεν ήταν μονάδα παραγωγής ενέργειας, θα ήταν μια υπέροχη τεχνητή πίστα σκι 440 μέτρων σε μια σχετικά επίπεδη χώρα που το χιόνι που πέφτει δεν απολαμβάνεται από τους σκιέρ.

Μια πίστα που σκαρφαλώνει σε ύψος 86 μέτρων, διαθέτει τέσσερα επίπεδα δυσκολίας (από αρχάριους μέχρι και δεινούς σκιέρ) και η πρόσβαση γίνεται με ανελκυστήρες μέσα από το εσωτερικό του κτιρίου που ευελπιστεί να φέρει σε επαφή τους Δανούς με το σκι.

Οι οποίοι πετάγονται συνήθως στη Σουηδία για να κατεβαίνουν τις πλαγιές με τα παγοπέδιλα.

Τώρα όμως δεν θα χρειάζεται, καθώς έχουν στην πρωτεύουσά τους μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές πίστες σκι του κόσμου!

Η πλαγιά ήταν μια ιδέα του γνωστού δανού αρχιτέκτονα με διεθνή παρουσία Bjarke Ingels και του δημιουργικού του γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG), ο οποίος οραματίστηκε κι αυτά τα «κυκλάκια» του φουγάρου, τους δακτυλίους καπνού που συμβολίζουν τη μετατροπή των σκουπιδιών σε καθαρή ενέργεια.

Ένα όραμα που αποκτά σάρκα και οστά με τη βοήθεια του Thomas Heatherwick, του ανθρώπου που έδωσε το κατιτίς παραπάνω στον σχεδιασμό των Ολυμπιακών του Λονδίνου το 2012.

Η τεχνολογία πίσω από τους δακτυλίους καπνού δεν έχει ωστόσο ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς όπως παρατηρεί ο Patrik Gustavsson, ο άνθρωπος που εξουσιοδοτήθηκε να φέρει το σκι στην Κοπεγχάγη: «Η BIG δουλεύει ακόμα τα δαχτυλίδια καπνού.

Δεν είναι σαφές για την ώρα αν είναι τελικά μια εφαρμόσιμη λύση ή όχι, αλλά ελπίζουμε ειλικρινά να είναι».

Όλα αυτά δεν μπορούν βέβαια να κλέψουν τη μαγεία από την κατεξοχήν λειτουργία του εντυπωσιακού κτιρίου.

Τι κάνει το κέντρο παραγωγής ενέργειας .

Απλά-απλά, καίει 400.000 τόνους σκουπιδιών και αποβλήτων ετησίως για να τροφοδοτεί περισσότερα από 62.500 σπίτια με ρεύμα και άλλα 160.000 με θέρμανση.

Κάπου 500.000-700.000 κάτοικοι έχουν πλέον ηλεκτρικό και θέρμανση από το Amager Bakke, αλλά και τουλάχιστον 46.000 επιχειρήσεις, καθώς το εργοστάσιο είναι διπλάσια αποδοτικό από την προηγούμενη μονάδα.

Όσο για το αποτύπωμά του στο περιβάλλον, το ARC (όπως το λένε, από το Amager Resource Center) απελευθερώνει καθαρό νεράκι, 100 εκατ. λίτρα νερού τον χρόνο!

Αλλά και 10.000 τόνους μετάλλων ετησίως, τους οποίους συλλέγει από τα σκουπίδια. Την ίδια ώρα που προσφέρει και άφθονη διασκέδαση φυσικά, μιας και η στέγη του είναι ένα σωστό βουνό με πραγματικά δέντρα.

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής είναι μια από τις καθαρότερες και αποδοτικότερες του κόσμου στον κλάδο της αποτέφρωσης αποβλήτων και σίγουρα η μόνη που έχει κάνει τον δικό της χαμό στα κοινωνικά μέσα.

Δεν συναντάς και κάθε μέρα εργοστάσια ενέργειας με πίστες σκι, μονοπάτια πεζοπορίας και τοίχους αναρρίχησης στις σκεπές τους, ούτε και ντυμένα με ό,τι πιο προχωρημένο σχεδιαστικά έχει να επιδείξει η σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Αφήνοντας κατά μέρος το καφέ με τη μαγευτική θέα στην πόλη.

Και δεν είναι μόνο τα απόβλητα που μετατρέπει σε ενέργεια, αλλά και το νερό της βροχής, το ηλιακό φως, ακόμα και τις ροές του αέρα. Όλα αυτά είναι που το κάνουν «οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά επωφελές», κατά τον Ingels, αποτελώντας ένα εξαίσιο παράδειγμα αυτού που αποκαλεί «ηδονιστική βιωσιμότητα».

Όσο για τον σχεδιασμό του, είναι το απόγειο ίσως της δημιουργικής μεγαλοφυΐας του 43 άχρονου Ingels, αποδεικνύοντας στην πράξη πώς ένα προχωρημένο τεχνολογικά εργοστάσιο μπορεί να είναι και φιλικό στο περιβάλλον και καινοτόμο σχεδιαστικά.

Ντυμένο με αλουμίνιο, θέτει νέα ορόσημα όχι μόνο στον περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο σχεδιασμό, αλλά και στην αποδοτικότητα σε επίπεδο ενέργειας και αποτυπώματος άνθρακα.

Πρωτοποριακή τεχνολογία και αρχιτεκτονική ακολουθούν εδώ τις ίδιες καινοτόμες γραμμές, δημιουργώντας ένα κτίριο του μέλλοντος στο εδώ και τώρα.

Ένα χάδι για τα μάτια δηλαδή που απολαμβάνει ήδη καθολική συναίνεση στη Δανία.

Το Amager Bakke το διαχειρίζεται η Amager Ressource Center (ARC), μια δημόσια εταιρία που ελέγχεται από πέντε δήμους της χώρας, αντικαθιστώντας την παλιά μονάδα παραγωγής ενέργειας που είχε φτιαχτεί πριν από 45 χρόνια.

«Είναι ένα πολυχρηστικό εργοστάσιο που επαινείται από όλο τον κόσμο, εξαιτίας της απήχησής του στο κοινό.

Το εργοστάσιο παρέχει ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων και είναι ήδη αρχιτεκτονικό ορόσημο και χώρος αναψυχής», λέει χαρακτηριστικά ο Ole Hedegaard Madsen, διευθυντής της Babcock & Wilcox Vølund που συνεργάστηκε στον εξοπλισμό της μονάδας.

Και είναι το γεγονός ότι δεν το έχτισαν κάπου μακριά από την πόλη, αλλά στην ίδια την καρδιά της Κοπεγχάγη, θέτοντας το ένα έργο για όλους τους πολίτες.

Αφού για τους πολίτες προορίζεται δηλαδή: «Είναι εγκατεστημένο κοντά στο αεροδρόμιο και μόλις 5 χιλιόμετρα από την Πλατεία Δημαρχείου της Κοπεγχάγης, οπότε δεν μιλάμε απλώς για μια βιομηχανική μονάδα, αλλά για έναν σταθμό της δανέζικης πρωτεύουσας», συνεχίζει ο Madsen.

Έτσι μεταμορφώνεις ένα υπεραποδοτικό και υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σε έμβλημα μιας πόλης, υλοποιώντας το μεγαλόπνοο όραμα της ανθρωπότητας για πόλεις φιλικές στο περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

#ανατρεπτικό_εργοστάσιο_ηλεκτροπαραγωγης #ενέργεια #Δανία