ΚαγκελαΚαγγελα ΜεταλλικαΥπάρχουν πολλών ειδών κάγκελα και για διαφορετικές χρήσεις. Κάγκελα για μπαλκόνια, σκάλες, περιφράξεις, ασφαλείας κ.α., σε διαφορετικές μορφές : κλασσικά ή μοντέρνα με διαφορετικά γεμίσματα όπως, τζάμι– μεταλλικά σχέδια που η βάση τους είναι από σίδηρο, αλουμίνιο ή inox.

Βασικές τυπολογίες είναι οι επιδαπέδιες, εμπρόσθιας τοποθέτησης (μπροστά από τα κούτελα των μπαλκονιών) και ενδοδαπέδιες που έχουν μια βάση ή κολόνα στήριξης (σωλήνας η λάμα), ένα γέμισμα των κάγκελων [π.χ. κρύσταλλα, ακρυλικά, λαμαρίνα, ψάθα με μεταλλικά σχέδια (με στοιχεία και λόγχες, αρθρωτούς και ευέλικτους συνδέσμους / μπάρες κ.α.)] και μια κουπαστή/προστατευτικό.

Τα κάγκελα αποσκοπούν να προστατέψουν τους ανθρώπους από τυχόν ατυχήματα στα μπαλκόνια, ταράτσες και σκαλοπάτια. Οπότε πρέπει να εκπληρώνουν αντίστοιχα μερικές απαιτήσεις / προδιαγραφές.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να θέτουν κάποια κριτήρια για την αγορά κάγκελων εκτός από την τιμή, την ομορφιά  το design,  αλλά και ασφάλεια . Σε πολλές χώρες υπάρχουν απαραίτητες απαιτήσεις για την εκάστοτε χρήση. Ίσως δεν είναι οι αυστηρότερες και διαφέρουν πολλές φορές από κρατίδιο σε κρατίδιο!

Τα κριτήρια αυτά είναι:

  1. Προδιαγραφές.
  2. Σωστή τοποθέτηση.
  3. Συνδυασμός τοποθέτησης με τις τεχνικές γνώσεις και εμπειρία του κατασκευαστή/τοποθετητή

     Συχνά συμβαίνει να υπάρχουν ατυχήματα, επειδή τα κάγκελα «ξεπατώνονται» από τις βάσεις ή σπάνε δομικά υλικά (εξαρτήματά) τους. Αυτό συνήθως οφείλεται σε μια πολύ αδύναμη διαστασιολογημένη κατασκευή ή/και εν μέρει ανεύθυνη και παράτυπη τοποθέτηση στο κτίριο. Γι’ αυτό ένα κιγκλίδωμα πρέπει να είναι στατικά υπολογισμένο για την εκάστοτε υποδομή/υπόστρωμα τοποθέτησης. Οι προδιαγραφές των βυσμάτων πρέπει να τηρούνται προσεκτικά. Πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα βύσματα που φέρουν τις απαραίτητες εγκρίσεις για το εκάστοτε υπόστρωμα και να τηρούνται οι κανόνες και οδηγίες. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα συστήματα βυσμάτων για την εκάστοτε υποδομή (π.χ. μπετόν, τοίχος), οι καθορισμένες αποστάσεις μεταξύ των κολονών και από τον τοίχο καθώς και για ενδεικνυόμενη χρήση. Π.χ. βύσματα εκτόνωσης ή αγκύρια βαρέως τύπου δεν επιτρέπονται για την όψη του μπαλκονιού. Για το σκοπό αυτό ενδείκνυνται συστήματα χημικής αγκύρωσης και κοχλιών ή αγκύρια υποσκαφής και βασικό είναι ότι πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές των κατασκευαστών. Ένα κάγκελο πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 95 cm σε κατοικίες και 105 cm σε δημόσια κτίρια και γραφεία. Αν το ύψος πτώσης είναι άνω των 12 m , τότε το ύψος των κάγκελων πρέπει να είναι 110 cm . Η απόσταση των ράβδων/μπαρών δεν πρέπει να είναι, λόγω των παιδιών, μεγαλύτερη από 12 – 14 cm . Αυτές οι λεπτομέρειες είναι καθορισμένες από τους οικοδομικούς κανονισμούς του εκάστοτε κρατιδίου. Για το ανωτέρω ωφέλιμο φορτίο καθορίζεται επίσης στο σχετικό πρότυπο για τις ιδιότητες των κάγκελων το ανώτατο βέλος κάμψης 3 cm .

    Σε κάγκελα με συμπαγές γέμισμα (π.χ. υαλοπίνακας, λαμαρίνα) πρέπει να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με το αντίστοιχο πρότυπο και η αντίσταση στην ανεμοπίεση. Σε μη συμπαγή γεμίσματα δεν είναι απαίτηση.

   Το γέμισμα  π.χ. τραβέρσες, λαμαρίνα, ακρυλικό ή τζάμι πρέπει να έχει υποστεί τους απαραίτητους ελέγχους.

    Τα κάγκελα είναι για την προστασία από πτώση και για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ιδιότητα πρέπει να την πληρούν ακόμη και κάτω από το βαρύ φορτίο, όπως μια οικογενειακή γιορτή.