Οι εντυπωσιακές νέες βιβλιοθήκες που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο

Σύγχρονες βιβλιοθήκες ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό σε Ασία, Σαουδική Αραβία, Αφρική, Αγγλία και Αμερική.

Σε ένα κόσμο που τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία διαγωνίζονται για το πιο ψηλό κτίριο του κόσμου, οι καινούριες βιβλιοθήκες μεγάλων διαστάσεων κατασκευάζονται κυρίως στην Ασία και τη ΣαουδικήΑραβία. Όμως δε λείπουν τα παραδείγματα με υποδειγματικές βιβλιοθήκες στην Αφρική, με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, βιβλιοθήκες στο ΝότιοΛονδίνο που αναπτύσσεται ραγδαία και στη ΝέαΥόρκη που ετοιμάζεται να γιορτάσει το μεγάλο έργο της ανακαίνισης της ΔημόσιαςΒιβλιοθήκης της πόλης.

Η βιβλιοθήκη με τον γκρίζο ουρανό στο Πεκίνο

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Lacime στο Πεκίνο, σχεδίασε μια ασημένια και γκρίζα νέα βιβλιοθήκη που έρχεται σε δραματική αρμονία με τον ουρανό που περιβάλλει το κτίριο που βρίσκεται σε μια πράσινη πλαγιά του Πεκίνου. Ο γκρίζος ουρανός είναι αυτός που καθόρισε το χρώμα που κυριαρχεί τόσο στα δομικά στοιχεία όσο και την είσοδο και τις λεπτομέρειες της βιβλιοθήκης και αντικατοπτρίζεται στα υλικά, το γυαλί και το αλουμίνιο. Ονομάζεται Bιβλιοθήκη του ουρανού και η σχεδίασή της στηρίχτηκε στις αρχές της απλότητας και της αμεσότητας.

Το διαμάντι της Ντόχα δια χειρός Ρεμ Κούλχας

O σταρ της αρχιτεκτονικής Ρεμ Κούλχας υπογράφει την Εθνική βιβλιοθήκη του Κατάρ (QNL) που άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στο κοινό στη Ντόχα. Όλα τα βιβλία, αυτά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης καθώς και μια κληρονομιά από παλαιά και σπάνια βιβλία σχετικά με τον αραβο-ισλαμικό πολιτισμό φιλοξενούνται σε μια βιβλιοθήκη που μοιάζει με πανόραμα. Ο Κούλχας εξηγεί πως όλα τα βιβλία είναι ορατά και προσβάσιμα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Η βιβλιοθήκη είναι τόσο μεγάλη σχεδόν αστικής κλίμακας που μπορεί να φιλοξενήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης. Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία σε μια έκταση 42.000 τετραγωνικών μέτρων και η ίδια η βιβλιοθήκη είναι μέρος της πόλης της εκπαίδευσης που περιλαμβάνει την πανεπιστημιούπολη και την έδρα κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

Μια σχολική βιβλιοθήκη στην Τανζανία

Στην Τανζανία μια σχολική βιβλιοθήκη μας περνά στην άλλη μεριά του κόσμου και στην άλλη όψη της γνώσης πίσω και μακριά από την εντυπωσιακή όψη των βιβλιοθηκών – μεγαθηρίων. Στο Κibaoni, ένα μικρό χωριό της Τανζανίας κοντά στα σύνορα με την Κένυα, η SoPA μια αρχιτεκτονική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κοινωνική πρακτική έχει ολοκληρώσει μια σχολική βιβλιοθήκη που είναι χτισμένη από χαλίκια. Για το έργο οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής και όχι εισαγόμενα υλικά και τεχνικές, οι οποίες, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, είναι συχνά αναποτελεσματικές με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η αρχιτεκτονική ομάδα υποστηρίζει πως η βιβλιοθήκη «Αmani» μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμαδόμησης ακόμα και για αγροτικές κατοικίες της περιοχής.

Μια βιβλιοθήκη στα νερά του Λονδίνου

To αρχιτεκτονικό γραφείο του Refulf Ramstad και η πρότασή του για τη βιβλιοθήκη του χωριού Southmere στο Λονδίνο μπήκε στη βραχεία λίστα των υποψηφίων με το προτεινόμενο σχέδιο να παρουσιάζει μια βιβλιοθήκη που «επιπλέει» στο νερό. Το Southmere βρίσκεται στο Τhamesmead, μια περιοχή του Ανατολικού Λονδίνου που αποτελείται κυρίως από κοινωνικές κατοικίες που χτίστηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και σε πρώην ελώδεις εκτάσεις στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση και αναπλάθεται εντατικά τα τελευταία χρόνια. Η προτεινόμενη βιβλιοθήκη αγκαλιάζεται από το νερό που φτάνει στο κατώφλι του κτιρίου και δημιουργεί μια σειρά από ρηχές πισίνες.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακαινίζει τη δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

Η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης θα επαναλειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένη ως «Stavros Niarchos Foundation Library» στις αρχές του 2020. Οι δυο αρχιτεκτονικές εταιρείες που εκπονούν τα νέα σχέδια είναι η ολλανδική Μecanoo και η Νεοϋορκέζικη Βeyer Βlinder Βelle. Η Μecanoo παρουσίασε τα σχέδια με τα οποία μεταμορφώνει το φημισμένο «Stephen A. Building Schwarzman» που βρίσκεται στην Πέμπτη λεωφόρο στη διασταύρωση με τους 42 δρόμους. Η αποκατάσταση των ιστορικών χώρων και οι βελτιώσεις που σχεδιάζονται εξασφαλίζουν μια μοναδική εμπειρία των επισκεπτών. Οι πρώην αποθηκευτικοί χώροι του κτιρίου παραδίδονται ως δημόσιοι χώροι έρευνας, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ μια νέα είσοδος στους 40 δρόμους θα αποσυμφορήσει όλο το κτίριο. Η ανακαίνιση θα περιλαμβάνει και νέους εκθεσιακούς χώρους. Για περισσότερο από έναν αιώνα το κτίριο Schwarzman υπήρξε φάρος ανοιχτής πρόσβασης στην πληροφορία και ένας ακούραστος συντηρητής της γνώσης του κόσμου. Η βιβλιοθήκη δε σταματά να είναι στραμμένη στον κόσμο του μέλλοντος και στον τρόπο που μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα το κοινό.

 

Πηγή: elculture.gr

Η πιο μοναχική βιβλιοθήκη του κόσμου

Μια επίσκεψη στην παραθαλάσσια βιβλιοθήκη της κινεζικής πόλης Ναντάϊε, ένα μοντερνιστικό οικοδόμημα εμπνευσμένο από τους πίνακες του Andrew Wyeth και σχεδιασμένο από τον Gong Dong του Vector Architects.

Μια επίσκεψη στην παραθαλάσσια βιβλιοθήκη της κινεζικής πόλης Ναντάϊε, ένα μοντερνιστικό οικοδόμημα εμπνευσμένο από τους πίνακες του Andrew Wyeth και σχεδιασμένο από τον Gong Dong του Vector Architects.

Απ’ έξω μοιάζει με έναν ανεμοδαρμένο βράχο που είναι ατόφιος και καθαρός, αλλά στο εσωτερικό αυτό που περιέχει είναι πλούσια συναισθήματα και εμπειρίες. Όταν περπατήσεις στον χώρο του αρχίζεις να αισθάνεσαι το φως, τον δροσερό αέρα και τον ήχο του ωκεανού κι αυτό που εισπράττεις είναι μια μοναδική πνευματική σύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη θάλασσα. Εδώ μέσα όλοι μπορούν να χαλαρώσουν τον καθημερινό ρυθμό τους και να ξεδιπλώσουν τα συναισθήματα του απόμακρου και της μοναχικότητας που είναι διαφορετικά από της πόλης.

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί μια αίθουσα για ανάγνωση, έναν χώρο για διαλογισμό, ένα δωμάτιο για δραστηριότητες, ένα μπαρ και μια περιοχή για χαλάρωση. Ανάλογα με το πού βρίσκεσαι δημιουργείται μια ξεχωριστή σχέση ανάμεσα στο χώρο και τον ωκεανό και ορίζεται ο τρόπος που το φως και ο άνεμος εισχωρούν σε κάθε δωμάτιο.

Ο ωκεανός, ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος χαρακτήρας αλλάζει ανάλογα με την εποχή, το πρωί και τη νύχτα. Είναι σαν ένα δραματικό έργο που παίζει η φύση. Οι πλατφόρμες που λειτουργούν ως θέσεις συγκεντρώνονται στο πίσω μέρος, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να έχουν ανεμπόδιστη θέα στον ωκεανό, δίνοντάς του τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σκηνή. Προς το μέρος της θάλασσας και στο επίπεδο του ισογείου το κτίριο διαχωρίζεται από γυάλινους τοίχους και όταν ο καιρός είναι καλός ανοίγουν για να ενώσουν το εσωτερικό με τη θάλασσα.

Η οροφή είναι μια ημιτελής αψίδα που ανοίγει προς την θάλασσα και υποβάλλει την ιδέα του χώρου. Εντωμεταξύ οι καμπύλες επιτρέπουν ένα μεγάλο εύρος στις κατευθύνσεις από βορρά προς νότο και από ανατολικά προς δυτικά. Πολλαπλές κυκλικές διατομές με διάμετρο 30 εκ. βρίσκονται σε συστοιχία στην δομή της οροφής. Όταν ο καιρός το επιτρέπει μπορούν να είναι ανοικτές και να υποβοηθούν στον αερισμό του εσωτερικού του κτηρίου. Κατά την διάρκεια της άνοιξης, του θέρους και του φθινοπώρου κάθε μέρα από την 13:00 έως τις 16:00 το φως του ήλιου θα διευσδύει μέσα από τα στενά αυτά ανοίγματα και θα προβάλλονται κηλίδες φωτός εντός του κτηρίου, οι οποίες θα κινούνται μέσα στον χώρο καθώς περνάει η ώρα.

Πηγή: lifo.gr

Ένα σιλό 34 τ.μ. μετατράπηκε σε μοντέρνα οικία

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι δημιούργησε τη δική του εκδοχή του «μικροσκοπικού σπιτιού» μεταμορφώνοντας ένα σιλό σιτηρών 34 τετραγωνικών μέτρων σε κατοικία στο Φοίνιξ των ΗΠΑ.

Μεταξύ των προκλήσεων της προσαρμογής της μεταλλικής δομής, ήταν όταν το ζευγάρι, η Σόνα Τίμπαλτ, στιλίστρια και ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων, και ο αρχιτέκτονας Κριστόφ Κάιζερ, μετακόμισαν στο σπίτι αυτό ως νεόνυμφοι.

«Μια τόσο μικρή κατοικία σε φέρνει πιο κοντά – έχεις παρέα ακόμη κι εκεί που νόμιζες πως δε θα είχες» δήλωσε ο Κάιζερ στο Zillow, που παρουσίασε το σπίτι τους σε μια ανάρτηση στο μπλογκ της εταιρείας.

Ποια είναι όμως η ιστορία τους:

Ο Κάιζερ αγόρασε αρχικά το σιλό, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει τα σιτηρά, ως αποθήκη για τα εργαλεία κήπου του.

Ωστόσο, μαζί με την σύντροφό του άλλαξαν τελικά γνώμη και ξεκίνησαν ένα 18μηνο έργο για να το μετατρέψουν στο μικροσκοπικό σπίτι των ονείρων τους.

Και είναι όντως μικροσκοπικό:

Το σπίτι των 34 τετραγωνικών μέτρων δεν έχει καθόλου δωμάτια, απλά μια σοφίτα – κρεβατοκάμαρα στον επάνω όροφο, ενώ ο κάτω όροφος περιλαμβάνει την κουζίνα και ένα μπάνιο.

Οι δυο τους μετακόμισαν στην μικροσκοπική αυτή οικία ως νιόπαντροι πριν από μερικά χρόνια.

Ο Κάιζερ δήλωσε ότι περνώντας τον πρώτο χρόνο του έγγαμου βίου σε έναν τόσο μικρό χώρο, έδωσε στο ζευγάρι μια οικειότητα που ίσως δεν θα είχαν, αν ζούσαν σε ένα μεγαλύτερο σπίτι.

Γι’ αυτούς, το μοναδικό αυτό σπίτι απλοποίησε τη ζωή τους.

«Για λίγο καιρό το αποκαλούσαμε ‘χύτρα ταχύτητας’» είπε ο ίδιος.

Φυσικά, το ζευγάρι αντιμετώπισε κάποιες προκλήσεις.

Η μετατροπή του σιλό σε σπίτι απαιτούσε να μελετηθεί προσεκτικά η κυλινδρική φύση της δομής – τα έπιπλα με γωνίες 90 μοιρών δεν επιτρέπονταν.

Κι έτσι ο Κάιζερ κατέληξε να κατασκευάσει ο ίδιος τα ντουλάπια της κουζίνας καθώς και μια συρόμενη πόρτα με ρόδες που οδηγεί στην αυλή και στο εξωτερικό ντους.

Υπάρχει επίσης ένας χώρος φαγητού στην κουζίνα ενώ ακόμη και τα μπαχαρικά και άλλες συσκευές είναι αποθηκευμένα στρατηγικά στον μικροσκοπικό αυτό χώρο.

Ακριβώς δίπλα στην κουζίνα βρίσκεται το μπάνιο, κρυμμένο πίσω από ένα ψηλό ντουλάπι που μοιάζει με τοίχο.

Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται η σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο που είναι η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού.

Ο Κάιζερ δήλωσε πως η παρακολούθηση ταινιών από τη σοφίτα είναι ένα plus στο σπίτι.

Το ζευγάρι εγκατέστησε μεγάφωνα κάτω από το κρεβάτι και μπορεί να προβάλει ταινίες πάνω στον καμπύλο τοίχο απέναντι από το κρεβάτι για μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.

 

Πηγή: iefimerida.gr