Ένας αρχιτεκτονικός αστερισμός στον Ειρηνικό Ωκεανό θέλει να καθαρίσει και να αποκαταστήσει το υδάτινο οικοσύστημα

Μέσα από το πρότζεκτ «Εn·cap·su·lat·ing», οι αρχιτέκτονες Lucy Zakharova και Ted Lu έχουν ως στόχο τον σχεδιασμό ενός αστερισμού από πέντε κάψουλες, οι οποίες θα κατασκευαστούν από απόβλητα του Ειρηνικού Ωκεανού.


Αυτές οι κάψουλες του «Εn·cap·su·lat·ing» θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά βάθη του ωκεανού και θα χρησιμεύουν στον καθαρισμό και την αποκατάσταση του υδάτινου οικοσυστήματος, μετριάζοντας έτσι την κρίση που έχει προκληθεί λόγω της ρύπανσης των ωκεανών. Βέβαια, ο απώτερος στόχος του πρότζεκτ είναι να αλλάξει ριζικά η ανθρώπινη στάση απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα που μας αφορά όλους.

Με βάση την έρευνα που έχουν κάνει οι Lucy Zakharova και Ted Lu, η ανθρώπινη συμπεριφορά έχει δημιουργήσει αρνητική επίδραση στο θαλάσσιο οικοσύστημα μέσα στην πάροδο των χρόνων, μολύνοντας και καταστρέφοντάς το. Λόγω των υπερβολικών ποσοτήτων πλαστικού που καταλήγουν στους ωκεανούς, έχουν δημιουργηθεί τεράστιοι όγκοι με απόβλητα, τα οποία προκαλούν σαφώς τεράστια ζημιά στην υδρόβια ζωή και τα οικοσυστήματα.

Εn·cap·su·lat·ing

Αυτές οι «νησίδες» από πλαστικό μεταφέρονται από σημείο σε σημείο, βλάπτοντας τη ζωή πολλών ειδών. Για παράδειγμα, οι θαλάσσιες χελώνες νομίζουν ότι τα πλαστικά είναι μέδουσες και τα τρώνε, με αποτέλεσμα τελικά να πεθαίνουν. Την ίδια στιγμή, τα φύκια δεν αναπτύσσονται με τον τρόπο που θα έπρεπε και ως εκ τούτου επηρεάζεται ολόκληρη η τροφική αλυσίδα, με τις επιπτώσεις να αφορούν φυσικά και τους ανθρώπους.

Ο σχεδιασμός του πρότζεκτ, παρόλο που δείχνει αρκετά συμπαγής και στέρεος, δεν είναι καθόλου στατικός, καθώς τα πλαστικά θα μετακινούνται κυκλικά και με μεγάλη ένταση λόγω του συνεχώς μεταβαλλόμενου χαρακτήρα που έχει ο Ειρηνικός Ωκεανός.

Εn·cap·su·lat·ing

Μέσα από το «Εn·cap·su·lat·ing», οι δύο αρχιτέκτονες αποσκοπούν στην «αποτοξίνωση», δηλαδή στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στον ωκεανό, αλλά και στην ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το χρέος που έχει να προστατεύει τη φυσική κληρονομιά.

Με πληροφορίες από Design Boom

Πηγή: lifo.gr

#Ειρηνικος_Ωκεανος #Οικοσυστημα #Αρχιτεκτονικη