Ένα κτίριο σαν κουκούλι θα γίνει το νέο σπίτι των κολεξιόν Metiers d’art της Chanel

Chanel Métiers d’art. Με άλλα λόγια όλοι οι επαγγελματίες τεχνίτες, όλοι οι ανεξάρτητοι μικροί οίκοι που συμβάλλουν στη δημιουργία των προϊόντων πολυτελείας της Chanel.

Ολοι αυτοί λοιπόν σε λίγα χρόνια, το 2020, θα έχουν το δικό τους σπίτι, θα στεγαστούν κάτω από την ίδια στέγη, σε ένα εκπληκτικό κτίριο που ετοιμάζει η Chanel στα προάστια του Παρισιού.

Το κτίριο το οποίο μοιάζει με κουκούλι, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στις μακέτες, θα είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης.

Ένα έργο μοντέρνας τέχνης, με την υπογραφή του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Rudy Ricciotti, βραβευμένου με το Grand Prix National d’Architecture.

Δείγματα γραφής του Rudy Ricciotti το MuCEM στη Μασσαλία, το Τμήμα Ισλαμικών Τεχνών στο Λούβρο, το στάδιο Jean-Bouin στο Παρίσι και το Μουσείο Jean Cocteau στο Μεντόν. Το επόμενο θα είναι το κτίριο της Chanel Métiers d’art.

Το 25.000 τετραγωνικών, πενταώροφο σπίτι των «Chanel Métiers d’art», φτιάχνεται σε μια έκταση 9 στρεμμάτων στο Porte d’Aubervilliers, μεταξύ του 19ου διαμερίσματος του Παρισιού και την κοινότητα Aubervilliers, στην καρδιά μιας ταχέως εξελισσόμενης γειτονιάς.

Η διαρρύθμιση του κτιρίου έχει γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή οι διαφορετικοί τεχνίτες που απαρτίζουν τους «Chanel Métiers d’art» και να στεγαστούν σε έναν ενιαίο χώρο υπό τη διεύθυνση της εταιρείας Paraffection, διατηρώντας, ωστόσο, παράλληλα, την ταυτότητά τους ως ανεξάρτητες και αυτόνομες οντότητες.

Έτσι θα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τους, ενώ οι υπηρεσίες και τα μέσα υλικοτεχνικής υποστήριξης θα είναι όλα συγκεντρωμένα σε ένα κτίριο, προς δική τους διευκόλυνση.

Στην κατασκευή του κτιρίου ξεχωρίζει αφενός το εξωτερικό του περίβλημα που μοιάζει με κουκούλι, αποδίδοντας τιμή στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, αλλά και το γυαλί που εξασφαλίζει όσο το δυνατό φυσικό φωτισμό στο κτίριο.

Φυσικά κατασκευάζεται ένα κτίριο «έξυπνο ενεργειακά», ενώ δίνεται προτεραιότητα στην άνεση των ανθρώπων που θα εργάζονται στους χώρους του.

Στο κέντρο θα υπάρχει ένας ανοικτός πράσινος χώρος προσβάσιμος από τους εσωτερικούς διαδρόμους του κτιρίου.

Ο θεμέλιος λίθος για το σπίτι των Chanel Métiers d’art τέθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον Bruno Pavlovsky, πρόεδρο του ομίλου Chanel.

Παρόντες η Anne Hidalgo δήμαχος του Παρισιού, ο Patrick Braouezec πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος, η Meriem Derkaoui δήμαρχος της Aubervilliers, ο François Dagnaud, δήμαρχος του 19ου διαμερίσματος του Παρισιού και ο Rudy Ricciotti, ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει το έργο.

«Αυτό το φιλόδοξο έργο θα είναι ένας χώρος που θα εξυπηρετεί τόσο τη δημιουργία όσο και την καινοτομία που παράγεται σε συνεργασία των Métiers d’art και του Οίκου Chanel, καθώς και των Métiers d’art και των άλλων πελατών τους. Θα είναι ένας χώρος δημιουργίας ανοιχτός προς τα έξω», δήλωσε ο Bruno Pavlovsky προσθέτοντας ότι προκειται για ένα νέο κεφάλαιο στη μεγάλη περιπέτεια που ξεκίνησε η Chanel πριν απο 30 και πλέον χρόνια, με σκοπό τη διαιώνιση της τέχνης των Métiers d’art.

Επισήμανε ακόμη ότι στόχος είναι να παρέχουν στους Métiers d’art τις καλύτερες συνθήκες για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται αλλά και να υπηρετούν την τέχνη τους.

Και αυτός, όπως εξγήσε, είναι ένας τρόπος για να συμβάλλει η Chanel στην επιρροή του Παρισιού ως πρωτεύουσας της μόδας, αλλά και στην ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας.

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo στην ομιλία της επεσήμανε τους δεσμούς της Chanel με το Παρίσι, από το άνοιγμα της πρώτης μπουτίκ της Gabrielle Chanel στην rue Cambon, μέχρι τις κινήσεις του Οίκου για την προώθηση της Πόλης του Φωτός σε όλες τις ηπείρους.

«Το νέο αυτό κτίριο συμβάλλει στην οικοδόμηση της Μεγάλης Μητρόπολης του Παρισιού», προσέθεσε.

 

Πηγή: iefimerida.gr