Έτοιμο για εγκαίνια το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι

Το Αμπού Ντάμπι είναι επιτέλους έτοιμο να αποκτήσει το δικό του μουσείο του Λούβρου, καθώς στις 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εντυπωσιακού νέου μουσείου.

Το φιλόδοξο πρότζεκτ αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια μέχρι να υλοποιηθεί, καθώς καθυστέρησε για πέντε χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Το νέο μουσείο που θα κοσμεί το Αμπού Ντάμπι είναι έργο του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ και, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει είναι εντυπωσιακό.

Ο θόλος του, ο οποίος αγγίζει σε διάμετρο τα 180 μέτρα, είναι κατασκευασμένος από 7.000 τόνους χάλυβα και υποστηρίζεται από μόνο τέσσερις βάσεις.

Εσωτερικά, υπάρχουν περίπλοκες διατρήσεις στο πλέγμα του θόλου που δεν λειτουργούν μόνο για φυσική διακόσμηση, αφού θα διαχέουν το φως, αλλά θα δημιουργούν και ένα μικροκλίμα στο χώρο.

Η τέχνη που θα φιλοξενηθεί στο μουσείο θα προέρχεται από κάθε πλευρά του πλανήτη και θα απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε κουλτούρας.

Ακόμα δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η τιμή του εισιτηρίου, αλλά σύμφωνα με τις Αρχές Τουρισμού και Πολιτισμού θα είναι «προσιτό σε όλους».

Η κατασκευή του μουσείου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου του Αμπού Ντάμπι να ενισχύσει τον τουρισμό του έως το 2020.

Στα εγκαίνια θα παραστεί και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το έργο είναι το αποτέλεσμα διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007 ανάμεσα στο Παρίσι κα το Αμπού Ντάμπι. Διάρκειας 30 ετών, που προβλέπει ότι η Γαλλία θα προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της, θα δανείσει έργα τέχνης και θα οργανώσει προσωρινές εκθέσεις έναντι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Στο σύνολο αυτό, μόνο η παραχώρηση του ονόματος του Λούβρου έως το 2037 θα αποφέρει στο παρισινό μουσείο 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατασκευή του μουσείου -που αρχικά εκτιμάτο στα 654 εκατομμύρια δολάρια (582 εκατ. ευρώ)- χρηματοδοτήθηκε από το Αμπού Ντάμπι πέραν της συμφωνίας συνεργασίας.

 

Πηγή: protothema.gr