Το Νορβηγικό καταφύγιο στην άκρη του βουνού με θέα που καθηλώνει

Σκαρφαλωμένη σε ένα βουνό της πόλης Hammerfest στη Νορβηγία υπάρχει ένα καταφύγιο, που προσφέρει στέγη, ζεστασιά και φανταστική θέα σε πεζοπόρους και αναρριχητές.


Η ιδέα του καταφυγίου ήταν του νορβηγικού συλλόγου πεζοπορίας DNT, θέλοντας να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Ο σύλλογος ανέθεσε στην εταιρεία SPINN arkitekter να κατασκευάσει ένα καταφύγιο που να αντέχει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και να αποτελεί μέρος για τους πεζοπόρους.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο συνεργάστηκε με μηχανικούς της Format για να τους βοηθήσει να κατασκευαστεί το καταφύγιο πάνω στο βουνό.

Οι υπεύθυνοι του έργου χαρτογράφησαν με ακρίβεια το τοπίο, καθώς το έδαφος ήταν ανώμαλο και χρειαζόταν λεπτομερής αποτύπωσή του.

Η κατασκευή αποτελείται από 77 κομμάτια που συμπληρώνουν το ένα το άλλο και το καταφύγιο θυμίζει τρισδιάστατο παζλ.

Οι αρχιτέκτονες το δοκίμασαν σε προσομοιωμένες συνθήκες προκειμένου να είναι σίγουροι για την αντοχή του σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το κόστος του σχεδιασμού και της κατασκευής ήταν αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα ορισμένα χρήματα να συγκεντρώνονται μέσω crowfunding, ενώ τοπικές επιχειρήσεις πρόσφεραν υλικά και υπηρεσίες.

Το καταφύγιο τοποθετήθηκε στο βουνό χάρη στους εθελοντές, οι οποίοι μετέφεραν τα πάνελ, έκοψαν και μέτρησαν τα πλαίσια. Χρειάστηκαν τουλάχιστον 1.500 ώρες για την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Το καταφύγιο περιλαμβάνει σόμπα καύσης ξύλου, απλά καθίσματα και συγκλονιστική θέα.

Πηγή: iefimerida.gr