Το φουτουριστικό έργο της Zaha Hadid στο Μανχάταν

Η τελευταία αρχιτεκτονική “συνεισφορά” της εμβληματικής Zaha Hadid στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης είναι το φουτουριστικό της έργο στο 520W28 στο Μανχάταν.

Η ολοκλήρωση του κτιρίου έφερε και τις πρώτες προσφορές των μεσιτικών γραφείων της πόλης.

Οι τιμές που ακούγονται στην αγορά του Μανχάταν κυμαίνονται από 15.000 δολάρια μέχρι και 22.500 ενώ το πιο ακριβό από τα διαμερίσματα πωλήθηκε ήδη τον Ιούλιο έναντι 7.25 εκατομ. δολαρίων. Το διαμέρισμα έχει δύο υπνοδωμάτια, δυόμιση μπάνια, ιδιωτικό μπαλκόνι και θέα στo High Line.

Έχω την αίσθηση ότι το κομμάτι θα καταλήξει στα χέρια ενός θαυμαστή Ζαχά Χατίντ“, δήλωσε ένας εκ των υπευθύνων ο κ. Ράσινο. “Ακόμη και αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα προηγούμενα έργα της, ο καθένας μπορεί να έρθει να εκτιμήσει την ομορφιά και τις λεπτομέρειες που υπάρχουν σε αυτό το κτίριο.

Το 2004, η Hadid έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker. Την στιγμή του θανάτου της, στην ηλικία των 65 ετών το Μάρτιο του 2016, πολλά από τα κτίριά της ήταν ακόμη υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένου και του Al Wakrah Stadium στο Κατάρ, χώρος διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA του 2022.

Η Zaha ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα που έσφυζε από ενέργεια, αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.

Ένα ελεύθερο πνεύμα που επαναστάτησε σε κάθε κατεστημένο, σε κάθε γεωμετρική νόρμα και κανόνα. Αυτό το κράμα επαναστατικότητας, προκλητικότητας, ευστροφίας και αποφασιστικότητας αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο έργο της.

Οι sexy μορφές, οι θηλυκές καμπύλες, οι σαγηνευτικές δυναμικές γραμμές και η αέναη κίνηση που χαρακτηρίζουν τις συνθέσεις της, θα μπορούσαν να ξεμυαλίσουν και να μαγέψουν τον καθένα.

Η συμβολή της στον χώρο της αρχιτεκτονικής ήταν αδιαμφισβήτητα καταλυτική. Μπορεί να έφυγε. Πρόλαβε όμως να αλλάξει μια για πάντα τους κανόνες του παιχνιδιού, αφήνοντάς μας ένα κόσμο περισσότερο εντυπωσιακό και πιο σοφό από αυτόν που εκείνη βρήκε.

 

Πηγή: parallaximag.gr