Το σπίτι καμπίνα των 10 τ.μ. Φινλανδών αρχιτεκτόνων

Καθώς ο κορονοϊός έχει απομονώσει εκατομμύρια ανθρώπων στα σπίτια τους δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται ποια είναι τα «μαθήματα» αυτής της νέας κατάστασης στην αρχιτεκτονική και το design αλλά και τη συνδρομή τους στην επόμενη μέρα.


Όλα δείχνουν πως το design και η αρχιτεκτονική μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα ασφαλέστερο, στο πλαίσιο της πανδημίας, μέλλον και η απάντηση έρχεται με το σπίτι Space Of Mind από Φινλανδούς αρχιτέκτονες.

Πρόκειται για το Space of Mind, ένα σπίτι τύπου καμπίνα που σχεδιάστηκε από το φινλανδικό γραφείο Studio Puisto και μπορεί να κατασκευαστεί οπουδήποτε, να χρησιμοποιηθεί ως οτιδήποτε, από γραφείο έως σπίτι – καταφύγιο στο βουνό και να τοποθετηθεί, επίσης, οπουδήποτε.

Το σπίτι αυτό είναι ουσιαστικά απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, ώστε να προσφέρει σε ανθρώπους που αναγκάζονται να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, την απαραίτητη χαλάρωση και άνεση.

Κι ενώ το Studio Puisto σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Space of Mind κυρίως ως απομακρυσμένο κρησφύγετο σε περιοχές εκτός δικτύου, μπορεί επίσης να τοποθετηθεί ακόμα και κοντά στην κύρια οικία κάποιου ως χρήση γραφείου, γυμναστηρίου ή ενός επιπλέον υπνοδωματίου.

«Το Space of Mind είναι μια σύγχρονη καμπίνα που λειτουργεί ως χώρος για να σκέφτεστε, να ανανεώνεστε και να χαλαρώνετε – κάπου, όπου θα βρίσκετε τη δική σας ηρεμία», εξηγεί το φινλανδικό γραφείο αρχιτεκτονικής.

«Το πώς βρίσκει ο καθένας την ηρεμία του διαφέρει. Επομένως, μια αναπόσπαστη πτυχή του σχεδιασμού του Space of Mind είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα», συμπληρώνει.

Η καμπίνα Space of Mind έχει ελαφριά, ξύλινη κατασκευή και είναι μόλις 10 τετραγωνικά μέτρα. Προκατασκευάζεται σε εργοστάσιο ώστε να αποφεύγεται η φασαρία και βαβούρα στον χώρο για τον οποίο προορίζεται ενώ μπορεί πολύ εύκολα να μεταφερθεί ακόμα και σε πολύ απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Οι επιλογές επένδυσης περιλαμβάνουν ξύλο αγριόπευκου, χαρτί από μαύρη πίσσα ή γαλβανιζέ ατσάλι με όρθιες ραφές, ενώ τα θεμέλια είναι κατασκευασμένα είτε από αφαιρούμενες ελικοειδείς προβλήτες είτε από ελαφρύ σκυρόδεμα. Αυτό διασφαλίζει ότι η καμπίνα μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά κλίματα και συνθήκες εδάφους.

Οι Φινλανδοί αρχιτέκτονες τονίζουν μάλιστα, ότι η κατασκευή είναι τόσο ελαφριά, που μπορεί να μεταφερθεί με γερανό ή και με ελικόπτερο.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η πρώτη Space of Mind καμπίνα έχει ήδη τοποθετηθεί στην πόλη Porvoo, στη νότια ακτή της Φινλανδίας – περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Ελσίνκι.

Τέλος, οι αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει το ντιζάιν του συγκεκριμένου πρότζεκτ εξηγούν ότι επέλεξαν το ξύλο επειδή δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα ενώ ξεκαθαρίζουν ότι το Space of Mind μπορεί να αγοραστεί συνδυαστικά με μια ξεχωριστή τουαλέτα που μπορεί να τοποθετηθεί κοντά στην καμπίνα.

Το Studio Puisto είναι ένα φινλανδικό στούντιο αρχιτεκτονικής που ιδρύθηκε στο Ελσίνκι το 2010. Διευθύνεται από τον Van Bolderen μαζί με τους αρχιτέκτονες Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva και Heikki Riitahuhta.

Δείτε φωτογραφίες της εντυπωσιακής ξύλινης καμπίνας – απάντηση στον κορονοϊό:

Space-of-Mind
Space-of-Mind

Φωτογραφίες: Ιnstagram spaceofmindcabin

Πηγή: iefimerida.gr

#Φιλανδία #Αρχιτεκτονικη #Σπίτι #Αρχιτεκτονικη_και_Δομηση