Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Κίνας

Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα στέκεται πάνω από την όχθη της λίμνης Τζίνγκρονγκ, στην περιοχή Πίντου, του Τσενγκντού στην Κίνα. Στο αυτό ορεινό έδαφος βρίσκεται πλέον το Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας του Τσενγκντού, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες τη;ς εταιρείας Zaha Hadid, με έδρα το Λονδίνο. Ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο, και το μουσείο που αποτελεί μέρος της μελλοντικής πόλης “Eπιστήμης και Τεχνολογίας” (S&T City) στο Τσενγκντού, άνοιξε πρόσφατα στο κοινό.

Όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες, το Τσενγκντού έχει συμβάλει στη διατήρηση της επιστημονικής φαντασίας στην Κίνα και το Μουσείο προβλέπεται να παρουσιάσει τη συμβολή της πόλης στην εξέλιξη και τη δημοτικότητα του είδους αυτής της δημιουργικότητας, σε όλο τον κόσμο. Επίσης, σηματοδοτεί 15 χρόνια από τότε που οι αρχιτέκτονες, γνωστοί για τη διάδοση του “παραμετρισμού” ως αρχιτεκτονικού στυλ, ξεκίνησαν την εισχώρηση τους στο αρχιτεκτονικό τοπίο της Κίνας. Έχουν σχεδιάσει προηγουμένως το Jinghe New City Culture & Art Centre, το Infinitus Plaza, ένα συγκρότημα γραφείων στο Guangzhou και το Changsha Meixihu International Culture & Arts Centre, μεταξύ πολλών άλλων στη χώρα της Κίνας.

Η παραμετρική αρχιτεκτονική του εμπορικού σήματος της ZHA θέτει τον τόνο για το νεόχτιστο μουσείο, το οποίο θα ταιριάζει ακριβώς σε μια ταινία όπως το “TRON”. Οι αρχιτέκτονες περιγράφουν το σχέδιο για τη μορφή της οροφής ως “ένα επεκτεινόμενο νεφέλωμα”, με ένα αστέρι στο κέντρο του. Η ρευστή “σιλουέτα” της οροφής χωρίζει τους εσωτερικούς χώρους σε διαφορετικές ζώνες. Το Μουσείο μετατρέπεται έτσι σε ένα “αστρικό σύννεφο” που διασκορπίζει τα ενεργειακά πεδία στις πολλές διαφορετικές ζώνες του, καθοδηγώντας τους επισκέπτες μέσω μιας πύλης που συνδέει την εμπειρία, με τη φαντασία. Αν η πρόθεση ήταν να προκαλέσει τη φαντασία του επισκέπτη, ο εσωτερικός σχεδιασμός με τους καμπυλόγραμμους χώρους και τον εντυπωσιακό φωτισμό κάνει ακριβώς αυτό. Ένας κεντρικός χώρος συνδέει τους διαδρόμους μέσα στο Πολιτιστικό Κέντρο, με πεζόδρομους που εκτείνονται από την πόλη.

Ο σχεδιασμός του μουσείου “καθορίζει” κόμβους δραστηριοτήτων που υφίστανται μέσα από τις γκαλερί, τις εγκαταστάσεις, τις καφετέριες και άλλες ανέσεις στο εσωτερικό και τις υπαίθριες πλατείες που τοποθετούνται σε επίπεδα.

Κατά μήκος του χώρου των 59.000 τ.μ. υπάρχει ένα πάρκο που περιβάλλει το Μουσείο. Το τοπίο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τη συλλογή και αποθήκευση νερού από τη βροχή για φυσικό φιλτράρισμα και επαναχρησιμοποίηση, εξασφαλίζοντας ότι η λίμνη της περιοχής γίνεται αναπόσπαστο μέρος του βιώσιμου συστήματος αποστράγγισης του Τσενγκντού. Η παρέμβαση αυτή όχι μόνο μετριάζει τις πλημμύρες στην πόλη αλλά και ενισχύει τη βιοποικιλότητα. Με αυτή την οικολογική προσέγγιση στο μυαλό, η στρατηγική σχεδιασμού περιλαμβάνει φυτά που είναι εγγενή στην περιοχή.

Ενώ η καθαρά φουτουριστική αισθητική θυμίζει ουτοπία, οι αρχιτέκτονες έχουν επίγνωση του αντίκτυπου που θα έχει στο περιβάλλον. Τα ζητήματα για τον μετριασμό του οικολογικού αποτυπώματος του κτιρίου περιλαμβάνουν ένα φυσικό υβριδικό σύστημα εξαερισμού, που βελτιστοποιεί το ήπιο υπο-τροπικό κλίμα του Τσενγκντού, για να παρέχει άνεση στους επισκέπτες και το προσωπικό καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Τα φωτοβολταϊκά στο μεγάλο θόλο της οροφής του μουσείου συμβάλλουν στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του κτιρίου.

Σχετικά με το σχεδιασμό του μουσείου, οι αρχιτέκτονες λένε στο επίσημο δελτίο τύπου “συνδέοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, το Μουσείο επιστημονικής φαντασίας του Τσενγκντού θα αποτελέσει κέντρο έμπνευσης και καινοτομίας για την πόλη“. Με μια γιορτή όλων των επιστημονικών φαντασιών, το μουσείο άνοιξε φιλοξενώντας το Παγκόσμιο Συνέδριο επιστημονικής φαντασίας (Worldcon) και τα βραβεία Hugo. Η ZHA κατάφερε να πετύχει την ανέγερση ενός κτηρίου που καθηλώνει ακόμη και το πιο απαιτητικό μάτι.

Πηγή εικόνων: Zaha Hadid Architects