Evergreen κτίρια… έχουν στον πυρήνα τους τη φύση

Evergreen-κτίρια-φύση

Ο «Evergreen Architecture» είναι ένα λεύκωμα για κτίρια που έχουν στον πυρήνα τους τη φύση. Το ιδανικό coffee table book για όσους αγαπούν τη φύση και την αρχιτεκτονική.


Καθώς το δομημένο περιβάλλον εξακολουθεί, σε όλον τον κόσμο, να διεισδύει στα φυσικά οικοσυστήματα, πολλοί αρχιτέκτονες έχουν αρχίσει να αλλάζουν την προσέγγισή τους για να δημιουργήσουν οικίες και γραφεία, παίρνοντας υποδείξεις από την ίδια τη φύση.

Στις σελίδες του «Evegreen Arcitecture: Overgrown Buildings and Greener Living» από τον εκδοτικό οίκο Gestalten θα βρει κανείς πρότζεκτ ή σχέδια που χρησιμοποιούν πράσινες στέγες, κάθετους κήπους, ουρανοξύστες με εκατοντάδες δέντρα.

evergreen-κτίρια-έχουν-στον-πυρήνα-τους-τη-φύση

Το The Farmhouse, ο 30 ορόφων πύργος Urban Forest, το Bosco Verticale, το εξαιρετικά δημοφιλές ζεύγος πύργων που σχεδίασε ο Stefano Boeri για το Μιλάνο και ο Eden είναι μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του είδους και αποτελούν έμπνευση για ακόμα περισσότερο «πράσινο» στην πόλη.

*Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Gestalten.

Πηγή: michanikos-online.gr

#Φύση #Κτίρια #Αρχιτεκτονική #Αρχιτεκτονική_Και_Δόμηση

Σανγκάη: Το αστρονομικό μουσείο είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Σανγκάη : Το αστρονομικό μουσείο είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα

μουσείο-Σανγκάη

Το διάστημα είναι ένα μέρος όπου όλοι μας με τον ένα ή το άλλο τρόπο θέλουμε να πάμε. Τα μέσα όμως ακόμη δεν μας το επιτρέπου έτσι περιοριζόμαστε στα μουσεία αστρονομίας και στα τηλεσκόπια για να βιώσουμε λίγο από τη δόξα του αγνώστου.


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Ennead Architects ολοκλήρωσε, σε μια μεγάλη έκταση πράσινου στη Σαγκάη της Κίνας, την κατασκευή του μεγαλύτερου Μουσείου αστρονομίας στον κόσμο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 18 Ιουλίου.

Δεν έχει ξαναδεί τέτοιο κτίριο. Η μορφή του αντιπροσωπεύει πλανήτες σε τροχιά. Είναι πραγματικά ένα μοντέρνο αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, άξιο του θαύματος του διαστήματος.

Το μνημειακών διαστάσεων αρχιτεκτόνημα είναι σχεδιασμένο χωρίς ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες, απηχώντας τη γεωμετρία του σύμπαντος και τη δυναμική ενέργεια των ουράνιων σωμάτων.

Κάτι τέτοιο φυσικά δυσκόλεψε πολύ τους αρχιτέκτονες για να το κατασκευάσουν.

«Κατασκευάζοντας αυτό το κτήριο, θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου η αποστολή του ιδρύματος είναι πλεγμένη πλήρως με μια αρχιτεκτονική που αυτή η ίδια διδάσκει και βρίσκει μορφή σε κάποιες από τις θεμελιώδεις αρχές που καθορίζουν το σύμπαν μας» επισήμανε ο Thomas J. Wong, σχεδιαστής στο Ennead Architects.

το-αστρονομικό-μουσείο-σανγκάη

Το κτίριο αυτό είναι πραγματικά ένα θαύμα της επιστήμης και την ίδια στιγμή φιλοξενεί μέσα του τον τρόπο να κοιτάμε το διάστημα.

Με 39.000 τετραγωνικά μέτρα, το νέο αστρονομικό παράρτημα του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σαγκάης είναι το μεγαλύτερο Μουσείο σε όλον τον κόσμο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη μελέτη της αστρονομίας.

το-αστρονομικό-μουσείο-σανγκάη

Η πρόσοψη του Μουσείου χαρακτηρίζεται από ελικοειδείς αρχιτεκτονικές λωρίδες ενώ το περίβλημά του σχηματίζει μια σειρά από καμπυλωτές διαδρομές, έντονα επηρεασμένες από την έλξη της βαρύτητας. Το ίδιο το Μουσείο και κάθε ένα από τα τρία βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που ορίζουν το σχέδιο -ο οφθαλμός (oculus), ο ανεστραμμένος θόλος και η σφαίρα- λειτουργούν ως αστρονομικά όργανα, ιχνηλατώντας τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα.

Πηγή: msn.com

#Σανγκάη #Κίνα #Αστρονομικό_μουσείο #Κτίριο #Αρχιτεκτονική_Και_Δόμηση

Καιρός για κουφώματα

Άψογα στις μεταβολές καιρικών συνθηκών ανταποκρίνονται τα κουφώματα αλουμινίου, εμφανίζοντας μεγάλη προσαρμοστικότητα ακόμη και σε περιοχές με έντονες διακυμάνσεις:

 Μία σπουδαία λύση για την απώλεια ενέργειας, είναι ο εξοπλισμός του σπιτιού μας με συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή

 Τα Οφέλη των κουφωμάτων με θερμοδιακοπτόμενα συστήματα ειναι οτι

 Η αποτελεσματικότητα των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων προϋποθέτει μελέτη από την επιχείρηση κατασκευής, για σωστή τοποθέτηση και εφαρμογή και την ιδανική επιλογή υαλοπίνακα.

 Τα Συστήματα Αλουμινίου με Θερμοδιακοπή :

Θερμοδιακοπή: είναι η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, ενός υλικού, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας.

Το μυστικό στα συστήματα θερμοδιακοπής κρύβεται στο πολυαμίδιο. Το πολυαμίδιο είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο εκτός από την πολύ μικρή αγωγιμότητα διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη στιβαρότητα και ανθεκτικότητα των κουφωμάτων. Είναι το μονωτικό υλικό που τοποθετείται σαν μπαρέτα στη διατομή του προφίλ και αποτελεί ουσιαστικά μια θερμοπλαστική ρητίνη. Αυτό που πρακτικά κάνει, είναι να διακόπτει τη μετάδοση της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κουφωμάτων, λόγω του ότι αποτελεί κακό αγωγό θερμότητας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να βοηθάει στην τελειοποίηση και την αρτιότητα μιας στιβαρής τελικής κατασκευής.

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, μειώνουν την απώλεια θερμότητας σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι τα απλά κουφώματα αλουμινίου.

Τα Θερμοδιακοπτωμενα κουφωματα συμβαλλουν στην:

-Εξοικονόμηση ενέργειας– Μείωση δαπανών κλιματισμού– Μείωση θερμικής απώλειας το χειμώνα– Ελαχιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας για κλιματισμό το καλοκαίρι– Ανθεκτικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες– Μείωση συμπύκνωσης υδρατμών στην εσωτερική επιφάνεια των προφίλ– Χαμηλή διαπερατότητα αέρα– Ηχομόνωση

 Τα θερμοδιακοπτόμενα συστήματα κουφωμάτων αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.

Βιβλιοθήκη στην Grândola της Πορτογαλίας γίνεται το επίκεντρο της πόλης

Ένα κτίριο σαφές, συμπαγές και αναγνωρίσιμο, που αποτελεί μέρος της κεντρικής πλατείας της μικρής πορτογαλικής πόλης.


Η Grândola είναι μια πόλη στην περιοχή Setúbal της Πορτογαλίας. O πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους είκοσι χιλιάδες κατοίκους και έχουν να υπερηφανεύονται για τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημαρχιακό Μέγαρο που βρίσκονται πίσω από μια συστάδα φοινίκων στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τα νέα κτίρια συνδέονται με το Δημοτικό Πάρκο και τον Jardim das Laranjeiras, τον κήπο με τις πορτοκαλιές, και δημιουργούν μια νέα νησίδα ανάπαυσης και πολιτισμού.

Με την κλίμακα, την τοποθεσία και τον σχεδιασμό του, το νέο κτίριο έχει γίνει σημείο αναφοράς, δομώντας την πόλη και δίνοντάς της χαρακτήρα μέσω μιας αστικής αρμονικής συνέχειας.

Οι αρχιτέκτονες είχαν ως κύριο μέλημα να διασαφηνίσουν την παρουσία του κτιρίου στην πλατεία, παρουσιάζοντας ένα συμπαγές και αναγνωρίσιμο έργο που συμπεριλαμβάνεται σε ένα σύμπλεγμα δρόμων δημιουργώντας μια συνέχεια μεταξύ της αυλής που σχηματίζεται από την πλατεία και τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου. Στην ουσία δημιούργησαν ένα κέλυφος που περικλείει πολλά και διαφορετικού ύφους κτίρια, που όλα βγαίνουν σε έναν εσωτερικό υπαίθριο περίβολο, και οι εσωτερικές σκάλες της αυλής οδηγούν σε ένα μπαλκόνι με θέα στην πλατεία.

βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας

Δεν είναι μόνο τα κτίρια που «καθάρισαν» από τα περιττά στοιχεία και την οπτική φλυαρία, αλλά και η πλατεία που ονομάζεται Praça da República, από την οποία αφαιρέθηκαν όλα τα θορυβώδη και συγκρουόμενα στοιχεία. Ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κτίριο σαφές, συμπαγές και αναγνωρίσιμο και να αποτελεί και αυτό μέρος της πλατείας με την κλίμακά του και μια συνέχεια μεταξύ του προαυλίου που σχεδιάστηκε από την πλατεία και τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου.

Ο χώρος ήταν παλιά ένα μοναστήρι και οι αρχιτέκτονες κράτησαν το ευαίσθητο στοιχείο του νερού και τον ήχο του όταν τρέχει με μια κρήνη στη μέση της αυλής, ενώ οι αίθουσες στο ισόγειο πίσω από τις φυτεμένες τζακαράντζες και το χαλικόστρωτο έδαφος δημιουργούν μια φυσική συνέχεια.

βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας

Λόγω της φύσης και της κλίμακάς του, αυτός ο χώρος, γεωμετρικά εγκατεστημένος στο αστικό συγκρότημα, επιτρέπει την εμφάνιση των πιο διαφορετικών γεγονότων, συμπληρώνοντας και διευρύνοντας το πεδίο δράσης του προγράμματος μιας βιβλιοθήκης, με τους κοινόχρηστους χώρους χαμηλά για εκθέσεις και παρουσιάσεις και την αίθουσα ανάγνωσης των παιδιών. Πιο ψηλά υπάρχουν οι χώροι των αρχείων και η αίθουσα ανάγνωσης ενηλίκων με θέα στην πλατεία.

βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας
βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας

#Βιβλιοθήκη #Πορτογαλία #Grândola #Κτίριο #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση

Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Πελοπόννησο

Το οικόπεδο 8 στρεμμάτων βρίσκεται στους λόφους έξω από το Πόρτο Χέλι της Αργολίδας. Με μια πλαγιά που βλέπει νότια, η περιοχή έχει θέα στο Αιγαίο, το νησί των Σπετσών, και με πανοραμική οπτική προς όλες τις κατευθύνσεις.


Το οικόπεδο οργανώνεται σε τρεις ζώνες: το χαμηλότερο επίπεδο κοντά στο δρόμο που σχηματίζει την προσέγγιση του σπιτιού με ένα δακτυλιοειδές δρόμο και μια απότομη κλίση εξωραϊσμού, το μεσαίο επίπεδο δημιουργεί το κύριο οροπέδιο για την κατοικία Villa White και τους παρακείμενους εξωτερικούς χώρους (κύρια βεράντα στην πισίνα, κήπους, παιδότοπος, bbq, αποθήκες, γκαράζ), και το ανώτερο επίπεδο που προσομοιώνει την αίσθηση του λόφου με ένα υπαίθριο καθιστικό στην κορυφή και ένα οργανικά διαμορφωμένο μονοπάτι μέσα από την καλλιεργούμενη πλευρά του λόφου.

οικόπεδο-Πελοπόννησο-Villa-White

Η κύρια ιδέα του σχεδιασμού ήταν να δημιουργήσει μια ανοιχτή κάτοψη, να σπάσει τις μεγάλες προγραμματικές απαιτήσεις της κατοικίας ώστε όλοι να απολαμβάνουν την οπτική και λειτουργική συσχέτιση με το τοπίο, ενώ παράλληλα οι ογκομετρικές συνθέσεις, ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός και όλα τα λευκά τελειώματα συνδέουν το ένα με το άλλο.

οικόπεδο-Πελοπόννησο-Villa-White

Οι κύριες κατευθύνσεις υπογραμμίζονται, με την ανατολή-δύση να γίνει ο διαμήκης άξονας για να στεγάσει τις αντίστοιχες πτέρυγες και ο άξονας βορρά-νότου να γίνει ο σύνδεσμος του σχεδιασμού με τον κεντρικό φουαγιέ εισόδου, το διπλοτάβανο αίθριο και τη σύνδεση με την βεράντα πισίνας.

οικόπεδο-Πελοπόννησο-Villa-White

Στο ισόγειο, το καθιστικό και ένας ξενώνας τοποθετούνται στην ανατολική πτέρυγα, ενώ η τραπεζαρία, η κουζίνα και το βεστιάριο βρίσκονται στη δυτική πτέρυγα. Στον επάνω όροφο, στα ανατολικά τοποθετούνται τρία υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, ενώ στα δυτικά η κύρια κρεβατοκάμαρα με το δικό της βεστιάριο και μπάνιο.

Στο υπόγειο υπάρχουν βοηθητικοί χώροι (πλυντήριο, παιδότοπος, γυμναστήριο) και δύο επιπλέον υπνοδωμάτια. Και στα δύο επίπεδα οι βεράντες ενσωματώνονται στον σχεδιασμό χρησιμοποιώντας τα φορμαλιστικά χαρακτηριστικά και το στοιχείο του νερού, δημιουργώντας μια ρευστότητα καθώς και ημι-ιδιωτικούς χώρους για υπαίθρια καθιστικά.

οικόπεδο-Πελοπόννησο-Villa-White

Τα μεγάλα ανοίγματα από τοίχο σε τοίχο της εταιρίας Sky-Frame έχουν χρησιμοποιηθεί προσεκτικά σε όλο το σπίτι για να μεγιστοποιήσουν τις εσωτερικές και εξωτερικές συνδέσεις, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι ένα με την περιβάλλουσα φύση, ενώ οι προεξωχές παρέχουν σκίαση και προστασία.

Η αυστηρή γεωμετρία της κατοικίας Villa White είναι ισορροπημένη απαλά με την ύπαιθρο της Αργολίδας. το λευκό χρώμα αντιπαραβάλλεται με την πολύχρωμη παλέτα της περιοχής, και η φορμαλιστική απλότητα αντιμετωπίζει την προγραμματική λειτουργικότητα σε μια ξεχωριστή αλλά αρμονική αντιπαράθεση.

Πηγή: gargalianoionline.gr

#Villa_White #Πελοπόννησο #Αργολίδα #Κατοικία #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση

Ένας φουτουριστικός Έλικας θα στεγάζει την Amazon

Amazon

Τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Amazon να επεκταθεί από τα τωρινά της κεντρικά γραφεία στο Σιάτλ, τα σχέδια του φουτουριστικού κτιρίου που θα στεγάσει τον τεχνολογικό κολοσσό, με συνολική αξία $2,5 δισεκατομμύρια αποκαλύφθηκαν.


Το κτίριο που θα στεγάζει την Amazon θα χτιστεί στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, θα απλώνεται σε 22 ορόφους και θα έχει το όνομα PenPlace.

Κεντρικό στοιχείο του θα είναι Ο Έλικας, μια γυάλινη κατασκευή καλυμμένη με δέντρα, όπου θα στεγαστεί μια σειρά από «εναλλακτικά εργασιακά περιβάλλοντα» εν μέσω εσωτερικών κήπων και του πρασίνου της γύρω περιοχής. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική εταιρεία NBBJ που βρίσκεται πίσω από το project, μια σπείρα θα επιτρέπει στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους να ανεβαίνουν από το εξωτερικό μέρος της κατασκευής.

«Κάνουμε πολλά πράγματα για να συνδέσουμε τους ανθρώπους με τη φύση», εξηγεί ο Ντέιλ Αλμπέρτα, ένας εκ των αρχιτεκτόνων, μιλώντας στο CNN, προσθέτοντας ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιο συμβολίζει τόσο τη φύση όσο και την επιστήμη. «Με τον Έλικα τραβήξαμε αυτή την ιδέα στα άκρα. Χτίζουμε μια σειρά από εσωτερικά αίθρια και κήπους που δεν θα είναι απλώς ένα μέρος που θα επισκέπτεσαι, αλλά μέρη όπου θα μπορείς να δουλέψεις».

Ο Έλικας θα είναι ανοιχτός στο κοινό μόνο σε ειδικές περιστάσεις («τουλάχιστον δυο σαββατοκύριακα τον μήνα, υποστηρίζει η Amazon), άλλα μέρη του κτιρίου, όμως, προορίζονται για όλη την κοινότητα.

Στους μεγάλους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου, θα υπάρχουν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δημόσιοι χώροι πρασίνου και ένα αμφιθέατρο 250 θέσεων. Στις εξωτερικές πλατείες θα υπάρχουν μικροπωλητές φαγητού, αλλά και εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια στο ισόγειο του κτιρίου.

Στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής να είναι ανοιχτό σε όλους, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει και ένα δίκτυο από διαβάσεις και πεζοδρόμους, και μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 950 ποδήλατα. Επιπλέον, θα υπάρχει και υπόγειο πάρκινγκ, προκειμένου ο χώρος να μείνει όσο το δυνατόν πιο καθαρός από αυτοκίνητα.

Όλο το κτίριο αναμένεται να λειτουργεί με ενέργεια που θα παράγεται από φάρμα φωτοβολταϊκών στη νότια Βιρτζίνια, ενώ θα περιλαμβάνει σύστημα ανακύκλωσης βρόχινου νερού και θα αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως, μειώνοντας το ρεύμα που θα χρειάζεται να καταναλώνει.

Η περιοχή της Βιρτζίνια επιλέχθηκε εξαιτίας των γενναίων φοροαπαλλαγών που πρόσφερε στην Amazon, σε συνδυασμό με οικονομικά κίνητρα. Η εταιρεία προβλέπει ότι στο κτίριο εντέλει θα εργάζονται περίπου 25.000 άτομα, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει και ένα μικρότερο κτίριο στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Πηγή: in.gr

#Φουτουριστικο_κτίριο #Βιρτζίνια #Amazon #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση