Ένας πορτοκαλί διάδρομος γεφυρώνει τις στέγες του Ρότερνταμ

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό στούντιο MVRDV δημιούργησε το Rotterdam Rooftop Walk, μια προσωρινή, φωτεινή πορτοκαλί εγκατάσταση που διασχίζει τις ταράτσες δύο διπλανών κτιρίων στο Ρότερνταμ.

Το Rotterdam Rooftop Walk εκτείνεται έως το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ρότερνταμ, δημιουργώντας μια γέφυρα μέχρι το πολυκατάστημα Bijenkorf της πόλης.

Η 600 μέτρων μήκους, εγκατάσταση φτιάχτηκε από την κατασκευαστική εταιρεία Dutch Steigers στο πλαίσιο του Rotterdam Rooftop Days, ενός φεστιβάλ που επινοεί νέους χώρους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιπλανηθούν στις στέγες της πόλης και να ανακαλύψουν τις εκθέσεις που βρίσκονται στον τελευταίο όροφο των κτιρίων.

Ξεκινώντας από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ρότερνταμ, ο πορτοκαλί διάδρομος του MVRDV εξαπλώνεται σε όλη τη γραμμή της οροφής του. Η δομή του διαδρόμου υποστηρίζεται από ένα σύστημα σκαλωσιάς που ανεβαίνει και πέφτει κατά μήκος της τοπογραφίας των στέγης των κτιρίων.

Χώροι πρασίνου που δημιουργήθηκαν από τους αρχιτέκτονες τοπίου Lola καθώς και μια σειρά από εκθέσεις και εγκαταστάσεις οργανώθηκαν στις στέγες με στόχο να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση γύρω από τη χρηστικότητα των χώρων στις ταράτσες, ειδικά για τη ζωή των φυτών, την αποθήκευση νερού και την παραγωγή τροφίμων και ενέργειας.

Από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ρότερνταμ, η εγκατάσταση Rotterdam Rooftop Walk γεφυρώνει δύο στέγες, 30 μέτρα πάνω από το Coolsingel, έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της πόλης.

Αφού διασχίσει το Coolsingel, ο μήκους 600 μέτρων διάδρομος οδηγεί τους επισκέπτες στην ταράτσα του πολυκαταστήματος Bijenkorf, η οποία είναι παρόμοια διακοσμημένη με εγκαταστάσεις και εκθέσεις από διάφορους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές.

«Το 2016, για τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ανοικοδόμηση του Ρότερνταμ, σχεδιάσαμε τα Stairs to Kriterion, τα οποία προσέλκυσαν σχεδόν 370.000 επισκέπτες»δήλωσε ο ιδρυτής του MVRDV Winy Maas. «Τότε προέκυψε η ιδέα ότι θα ήταν καλό να γίνει η συνέχεια του έργου».

«Δεν πρέπει μόνο να καταλαμβάνουμε τις στέγες μας και να τις κάνουμε πιο πράσινες, αλλά και να τις συνδέσουμε ώστε να προσφέρουμε στους Rotterdammers ένα νέο πάρκο στον τελευταίο όροφο!», συνέχισε ο Μάας. «Για αυτό, το πορτοκαλί χαλί και η γέφυρα του Coolsingel είναι μια ωραία αρχική περίπτωση δοκιμής».

Νωρίτερα το 2022 και επίσης ως μέρος των Rooftop Days του Ρότερνταμ, το στούντιο αποκάλυψε τα σχέδιά του σχετικά με την εγκατάσταση μιας γιγάντιας ροζ σκάλας στο εξωτερικό του Het Nieuwe Instituut της πόλης που θα οδηγεί σε μια πλατφόρμα θέασης στην οροφή του.

Πηγή : dezeen.com

Ισπανία: Ένα εντυπωσιακό πράσινο έργο μεταμορφώνει μια πόλη

Η πρόταση ανάπλασης του βόρειου τμήματος της λεωφόρου Rambla de la Girada στη Βιλαφράνκα Ντελ Πενέδες, μια κωμόπολη στην Ισπανία, αξίζει την προσοχή όλων μας. Και τούτο γιατί μέσω αυτής δίνεται προτεραιότητα στην αργή κινητικότητα και διασφαλίζεται η καθολική προσβασιμότητα.

Η πρόταση έρχεται από την batlleiroig, η οποία κέρδισε το δημόσιο διαγωνισμό για την ανάπλαση της Rambla. Η batlleiroig παρέδωσε το βασικό έργο για το βόρειο τμήμα με μια βιώσιμη αποκατάσταση που συν τοις άλλοις διπλασιάζει την περιοχή πρασίνου.

Όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος Πολεοδομίας, Φρανσίσκο Ρομέρο, η κυβέρνηση επιθυμεί να προτείνει ένα σούπερ μπλοκ στο πρώτο τμήμα της Rambla με ανακαίνιση από πρόσοψη σε πρόσοψη ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή πρασίνου, να περιοριστεί η χρήση οχημάτων, να γίνει η περιοχή πιο φιλική για τους πεζούς και να προωθηθεί η βιοποικιλότητα.

Η Rambla θα γίνει ουσιαστικά ένας πράσινος διάδρομος που θα συνδέεται με το Πάρκο και άλλες οικιστικές περιοχές. Ο παραλιακός δρόμος θα καθαριστεί από την εισβολή των αυτοκινήτων. Θα προσφέρεται ελεύθερη μετακίνηση στον πεζό σε όλο το δρόμο.

Το τελικό έργο αναμένεται να λάβει έγκριση εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και θα διαρκέσουν επτά μήνες. Επομένως, η τελική εικόνα αυτού του τμήματος του παραλιακού δρόμου θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο παραλιακός δρόμος σήμερα έχει ένα παραδοσιακό συμμετρικό τμήμα όπου το αυτοκίνητο δυστυχώς πρωταγωνιστεί, ενώ ο χώρος για τους πεζούς έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Με το νέο έργο, όμως, αναμένεται η μεγιστοποίηση της περιοχής για τους πεζούς, η μείωση της διέλευσης οχημάτων και η αύξηση των χώρων πρασίνου.

Κάπως έτσι πρόκειται να δημιουργηθεί ένας νέος οικολογικός πράσινος διάδρομος, που προωθεί την κοινωνική συνοχή και την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα με στόχο τη δημιουργία μιας πιο υγιούς πόλης.

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΒΡΟΧΗΣ

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται ένα βιώσιμο αστικό σύστημα αποχέτευσης (SUDS) που συγκρατεί, πλαστικοποιεί κλπ το νερό της βροχής εντός της περιοχής. Τα SUDS μειώνουν μεταξύ άλλων το νερό που φτάνει στο δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο.

Για την ανάπλαση του πεζόδρομου, αποφασίστηκε η μεγιστοποίηση του πρασίνου. Προγραμματίζονται σχετικές κινήσεις που θα ευνοήσουν τη βιοποικιλότητα.

Για να είναι δυνατή η καλή βιώσιμη διαχείριση των όμβριων υδάτων, σχηματίζονται δύο βιότοποι που συγκεντρώνουν το νερό σε όλη τη λεωφόρο και το οδηγούν στα χαμηλά σημεία. Χάρη σε μερικά αναχώματα, κατασκευασμένα με ανακυκλωμένα στοιχεία από τα μπάζα της κατασκευής, είναι δυνατό να φρενάρουν και να ελέγξουν καλύτερα την ταχύτητα του νερού.

ΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

Ολόκληρος ο παραλιακός δρόμος διαμορφώνεται από ένα τμήμα συμμετρικού τύπου. Για να “ηρεμήσει” ο δρόμος, ο χώρος για το όχημα περιορίζεται στη μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και εξαλείφονται κιόλας οι υπάρχουσες λωρίδες στάθμευσης.

Ακόμη, υπάρχουν στο πλάνο χώροι ανάπαυσης με αστική επίπλωση κάτω από τη σκιά των δέντρων. Οι υποδειγματικές μπανανιές θα διατηρηθούν αφού αποτελούν μέρος της Rambla και έχουν μεγάλη βοτανική αξία. Θα φυτευτούν δύο νέες δεντροστοιχίες (μία σε κάθε πλευρά) για να δημιουργηθεί στο χώρο περισσότερη σκιά.

ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Λόγω της κλίσης της Rambla, η πρόταση περιλαμβάνει τη διαμόρφωση τριών βαθμίδων κατά μήκος του δρόμου για τη δημιουργία μικρότερων επίπεδων χώρων ανάπαυσης που είναι πιο φιλικοί και με περισσότερες δυνατότητες χρήσης.

Με αυτόν τον τρόπο- μειώνοντας την κλίση στο μηδέν- είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί ένα μαλακό πεζοδρόμιο με χαλίκι και να εφαρμοστούν αστικά έπιπλα και παιδικά παιχνίδια. Σε αυτό το τμήμα υπάρχουν τρεις βεράντες αντίστοιχα, που συνδέονται μεταξύ τους με προσβάσιμες ράμπες.

Εικόνα: Διαμήκης τομή της περιοχής παρέμβασης του έργου

Πηγή: batlleiroig.com

Νέα εντυπωσιακά μουσεία σε όλο τον κόσμο

Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας

Το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας άνοιξε στο Όσλο στις 11 Ιουνίου 2022. Με περισσότερα από 5.000 έργα είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στο Βορρά. Τα έργα προέρχονται από διαφορετικούς αιώνες και από τους τομείς της τέχνης, του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής. Στο μουσείο βρίσκεται και “Η κραυγή” του Έντβαρντ Μουνκ.

Το μουσείο του μέλλοντος, Ντουμπάι

Το Ντουμπάι, το οποίο φημίζεται για την υπερβολή του, έχει ένα νέο highlight από τις 22 Φεβρουαρίου. Το οβάλ κτίριο έχει στόχο να θυμίζει ένα μάτι μέσα από το οποίο οι επισκέπτες τολμούν να κοιτάξουν συμβολικά το μέλλον. Σε επτά ορόφους παρουσιάζονται εκθέσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική έρευνα, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ή τη ζωή του μέλλοντος.

Musée de Cluny, Παρίσι

Το παρισινό μεσαιωνικό μουσείο Musée de Cluny στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν ήταν κλειστό για πολλά χρόνια. Λειτουργεί ξανά από τον Μάρτιο. Η έκθεση επανασχεδιάστηκε και ένα νέο κτίριο στην είσοδο προστέθηκε στο μουσείο. Χτισμένο πάνω από τα ερείπια των πρώην ρωμαϊκών ιαματικών λουτρών, συνδυάζεται αρμονικά με το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Κωνσταντινούπολη

Το πρώτο τουρκικό μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στη συνοικία Καρακέι της Κωνσταντινούπολης άνοιξε το 2004 και εν τω μεταξύ έπρεπε να μετακομίσει σε άλλο συγκρότημα. Τώρα θα μεταφερθεί σε ένα κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο και θα στεγάζει επίσης μια βιβλιοθήκη, έναν κινηματογράφο και αίθουσες εκδηλώσεων.

Το μεγάλο αιγυπτιακό μουσείο

Ακριβώς δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας, η γυάλινη και πέτρινη πρόσοψη εκτείνεται σε μήκος σχεδόν ενός χιλιομέτρου. Περίπου 100.000 αντικείμενα πρόκειται να παρουσιαστούν σε 500.000 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αριστουργημάτων από τον τάφο του Τουταγχαμών. Θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν και μόνο πολιτισμό. Τα εγκαίνια θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2022.

Μουσείο Τέχνης και Φωτογραφίας, Ινδία

Το μουσείο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στην πόλη Μπανγκαλόρ προς το τέλος του έτους. Περισσότερα από 18.000 έργα από τη συλλογή του επιχειρηματία Αμπχισέκ Ποντάρ θα εκτεθούν σε πέντε ορόφους. Εκτός από υφάσματα, γλυπτά και πίνακες, το μουσείο θα προσφέρει και ψηφιακές εκθέσεις στον ιστότοπό του.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Σίδνεϊ

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης θα προστεθεί στην Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ για να γιορτάσει την 150ή επέτειό του στα τέλη του 2022. Οι πράσινες στέγες, οι ηλιακές κυψέλες και η χρήση του βρόχινου νερού το έχουν μετατρέψει σε ένα από τα πιο βιώσιμα κτίρια της Αυστραλίας.

Ένα μουσείο για ρομπότ στη Σεούλ

Στη Σεούλ, ένα μουσείο για ρομπότ θα ανοίξει το 2023. Θα κατασκευαστεί και το ίδιο με τη βοήθεια ρομπότ και drones, ενώ οι άνθρωποι θα παρακολουθούν μόνο τη διαδικασία. Θεματικά εστιάζει στους τομείς της εικονικής πραγματικότητας, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας ολογραμμάτων.

Πηγή : timesnews.gr

Ένας εγκαταλελειμμένος πύργος νερού μεταμορφώνεται σε πολυτελή διαμερίσματα

Το ολλανδικό στούντιο Zecc Architecten μεταμόρφωσε έναν πύργο νερού από τούβλα στην Ουτρέχτη σε μια σειρά υπερυψωμένων διαμερισμάτων, χρησιμοποιώντας την κυλινδρική του μορφή για να προσφέρει θέα 360 μοιρών στην πόλη.

Ο πύργος νερού του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στην οδό Amsterdamsestraatweg στα βορειοδυτικά του κέντρου της Ουτρέχτης, έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό μνημείο. Μετά την ανακαίνιση του στεγάζει τέσσερις μοντέρνες κατοικίες.

Στην κορυφή του βρίσκεται μια μεγαλύτερη κατοικία 400 τετραγωνικών μέτρων, η οποία πλαισιώνεται από την εκτεθειμένη και φθαρμένη μεταλλική δομή της πρώην δεξαμενής νερού του πύργου. Αυτή η κατοικία είναι οργανωμένη σε έξι επίπεδα και έχει θέα στην ολλανδική πόλη από μια βεράντα με γυάλινα τοιχώματα.

Ένας ανελκυστήρας παρέχει άμεση πρόσβαση στα τρία στούντιο, το καθένα από τα οποία διαθέτει μια συμπαγή διάταξη με μικρή κουζίνα και μπάνιο, που ολοκληρώνεται με έναν ημιώροφο χώρο ύπνου με θέα σε ένα ανοιχτό καθιστικό.

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό στούντιο, ο χώρος γίνεται όλο και πιο ανοιχτός προς την κορυφή, δημιουργώντας μια θεαματική διαδοχή ορόφων, κενού χώρου και θέας. Η κυλινδρική διάταξη αυτή προσφέρει μια καταπληκτική θέα της πόλης που ξυπνάει και του ήλιου που ανατέλλει.

Σε αντίθεση με τα τραχιά, εκτεθειμένα τούβλα και μεταλλικά στοιχεία της αρχικής δομής του πύργου, οι νέες παρεμβάσεις είναι καθαρές και μινιμαλιστικές, με λευκούς τοίχους και λεπτά μαύρα πλαίσια παραθύρων.

Ένας εγκαταλελειμμένος πύργος νερού μεταμορφώνεται σε πολυτελή διαμερίσματα

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό στούντιο, ο χώρος γίνεται όλο και πιο ανοιχτός προς την κορυφή, δημιουργώντας μια θεαματική διαδοχή ορόφων, κενού χώρου και θέας. Η κυλινδρική διάταξη αυτή προσφέρει μια καταπληκτική θέα της πόλης που ξυπνάει και του ήλιου που ανατέλλει.

Σε αντίθεση με τα τραχιά, εκτεθειμένα τούβλα και μεταλλικά στοιχεία της αρχικής δομής του πύργου, οι νέες παρεμβάσεις είναι καθαρές και μινιμαλιστικές, με λευκούς τοίχους και λεπτά μαύρα πλαίσια παραθύρων.

Πηγή : michanikos-online.gr

Βιβλιοθήκη στην Grândola της Πορτογαλίας γίνεται το επίκεντρο της πόλης

Ένα κτίριο σαφές, συμπαγές και αναγνωρίσιμο, που αποτελεί μέρος της κεντρικής πλατείας της μικρής πορτογαλικής πόλης.


Η Grândola είναι μια πόλη στην περιοχή Setúbal της Πορτογαλίας. O πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους είκοσι χιλιάδες κατοίκους και έχουν να υπερηφανεύονται για τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημαρχιακό Μέγαρο που βρίσκονται πίσω από μια συστάδα φοινίκων στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τα νέα κτίρια συνδέονται με το Δημοτικό Πάρκο και τον Jardim das Laranjeiras, τον κήπο με τις πορτοκαλιές, και δημιουργούν μια νέα νησίδα ανάπαυσης και πολιτισμού.

Με την κλίμακα, την τοποθεσία και τον σχεδιασμό του, το νέο κτίριο έχει γίνει σημείο αναφοράς, δομώντας την πόλη και δίνοντάς της χαρακτήρα μέσω μιας αστικής αρμονικής συνέχειας.

Οι αρχιτέκτονες είχαν ως κύριο μέλημα να διασαφηνίσουν την παρουσία του κτιρίου στην πλατεία, παρουσιάζοντας ένα συμπαγές και αναγνωρίσιμο έργο που συμπεριλαμβάνεται σε ένα σύμπλεγμα δρόμων δημιουργώντας μια συνέχεια μεταξύ της αυλής που σχηματίζεται από την πλατεία και τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου. Στην ουσία δημιούργησαν ένα κέλυφος που περικλείει πολλά και διαφορετικού ύφους κτίρια, που όλα βγαίνουν σε έναν εσωτερικό υπαίθριο περίβολο, και οι εσωτερικές σκάλες της αυλής οδηγούν σε ένα μπαλκόνι με θέα στην πλατεία.

βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας

Δεν είναι μόνο τα κτίρια που «καθάρισαν» από τα περιττά στοιχεία και την οπτική φλυαρία, αλλά και η πλατεία που ονομάζεται Praça da República, από την οποία αφαιρέθηκαν όλα τα θορυβώδη και συγκρουόμενα στοιχεία. Ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κτίριο σαφές, συμπαγές και αναγνωρίσιμο και να αποτελεί και αυτό μέρος της πλατείας με την κλίμακά του και μια συνέχεια μεταξύ του προαυλίου που σχεδιάστηκε από την πλατεία και τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου.

Ο χώρος ήταν παλιά ένα μοναστήρι και οι αρχιτέκτονες κράτησαν το ευαίσθητο στοιχείο του νερού και τον ήχο του όταν τρέχει με μια κρήνη στη μέση της αυλής, ενώ οι αίθουσες στο ισόγειο πίσω από τις φυτεμένες τζακαράντζες και το χαλικόστρωτο έδαφος δημιουργούν μια φυσική συνέχεια.

βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας

Λόγω της φύσης και της κλίμακάς του, αυτός ο χώρος, γεωμετρικά εγκατεστημένος στο αστικό συγκρότημα, επιτρέπει την εμφάνιση των πιο διαφορετικών γεγονότων, συμπληρώνοντας και διευρύνοντας το πεδίο δράσης του προγράμματος μιας βιβλιοθήκης, με τους κοινόχρηστους χώρους χαμηλά για εκθέσεις και παρουσιάσεις και την αίθουσα ανάγνωσης των παιδιών. Πιο ψηλά υπάρχουν οι χώροι των αρχείων και η αίθουσα ανάγνωσης ενηλίκων με θέα στην πλατεία.

βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας
βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας

#Βιβλιοθήκη #Πορτογαλία #Grândola #Κτίριο #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση

Ένας φουτουριστικός Έλικας θα στεγάζει την Amazon

Amazon

Τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Amazon να επεκταθεί από τα τωρινά της κεντρικά γραφεία στο Σιάτλ, τα σχέδια του φουτουριστικού κτιρίου που θα στεγάσει τον τεχνολογικό κολοσσό, με συνολική αξία $2,5 δισεκατομμύρια αποκαλύφθηκαν.


Το κτίριο που θα στεγάζει την Amazon θα χτιστεί στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, θα απλώνεται σε 22 ορόφους και θα έχει το όνομα PenPlace.

Κεντρικό στοιχείο του θα είναι Ο Έλικας, μια γυάλινη κατασκευή καλυμμένη με δέντρα, όπου θα στεγαστεί μια σειρά από «εναλλακτικά εργασιακά περιβάλλοντα» εν μέσω εσωτερικών κήπων και του πρασίνου της γύρω περιοχής. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική εταιρεία NBBJ που βρίσκεται πίσω από το project, μια σπείρα θα επιτρέπει στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους να ανεβαίνουν από το εξωτερικό μέρος της κατασκευής.

«Κάνουμε πολλά πράγματα για να συνδέσουμε τους ανθρώπους με τη φύση», εξηγεί ο Ντέιλ Αλμπέρτα, ένας εκ των αρχιτεκτόνων, μιλώντας στο CNN, προσθέτοντας ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιο συμβολίζει τόσο τη φύση όσο και την επιστήμη. «Με τον Έλικα τραβήξαμε αυτή την ιδέα στα άκρα. Χτίζουμε μια σειρά από εσωτερικά αίθρια και κήπους που δεν θα είναι απλώς ένα μέρος που θα επισκέπτεσαι, αλλά μέρη όπου θα μπορείς να δουλέψεις».

Ο Έλικας θα είναι ανοιχτός στο κοινό μόνο σε ειδικές περιστάσεις («τουλάχιστον δυο σαββατοκύριακα τον μήνα, υποστηρίζει η Amazon), άλλα μέρη του κτιρίου, όμως, προορίζονται για όλη την κοινότητα.

Στους μεγάλους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου, θα υπάρχουν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δημόσιοι χώροι πρασίνου και ένα αμφιθέατρο 250 θέσεων. Στις εξωτερικές πλατείες θα υπάρχουν μικροπωλητές φαγητού, αλλά και εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια στο ισόγειο του κτιρίου.

Στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής να είναι ανοιχτό σε όλους, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει και ένα δίκτυο από διαβάσεις και πεζοδρόμους, και μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 950 ποδήλατα. Επιπλέον, θα υπάρχει και υπόγειο πάρκινγκ, προκειμένου ο χώρος να μείνει όσο το δυνατόν πιο καθαρός από αυτοκίνητα.

Όλο το κτίριο αναμένεται να λειτουργεί με ενέργεια που θα παράγεται από φάρμα φωτοβολταϊκών στη νότια Βιρτζίνια, ενώ θα περιλαμβάνει σύστημα ανακύκλωσης βρόχινου νερού και θα αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως, μειώνοντας το ρεύμα που θα χρειάζεται να καταναλώνει.

Η περιοχή της Βιρτζίνια επιλέχθηκε εξαιτίας των γενναίων φοροαπαλλαγών που πρόσφερε στην Amazon, σε συνδυασμό με οικονομικά κίνητρα. Η εταιρεία προβλέπει ότι στο κτίριο εντέλει θα εργάζονται περίπου 25.000 άτομα, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει και ένα μικρότερο κτίριο στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Πηγή: in.gr

#Φουτουριστικο_κτίριο #Βιρτζίνια #Amazon #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση